Om Trakten

>> بالعربية (arabiska)

Trakten är en digital tidskrift och plattform inriktad på kultur, nöje och upplevelser i och omkring Sörmland (vi bryr oss inte mycket om gränser). 

Vårt mål är att lyfta fram den regionala kulturen och samtidigt skapa nya möten och samarbeten.

Arrangörer, scener och kulturproducenter kan använda Trakten för att nå ut och hitta fram till publiken – även på andra sidan kommungränsen. Skribenter, fotografer, musiker, konstnärer av alla slag kan genom Trakten lyfta fram nya verk till sin publik.

Tidskriften är inte vinstdrivande. Alla intäkter används i verksamheten, och går i första hand till arvoden åt våra medverkande skribenter och konstnärer. Verksamheten drivs under 2021 delvis med stöd från Kulturrådet. Utgivare är Widegrens förlag.

Hör av dig!

Har du förslag på artiklar? Vill du annonsera och på så sätt stödja den regionala kulturen? Intresserad av att vara med i Traktens eminenta redaktionsråd? Hör gärna av dig!

E-post: redaktion@trakten.nu

Chefredaktör: Axel Hellby tel 073 620 53 16

Ansvarig utgivare: Johan Eriksson, Widegrens förlag, tel 070 292 16 30

Medverkande
 • Abdulwahed Alwani

  Författare, förläggare, översättare och journalist sedan 1983, med ett förflutet i hemlandet Syrien och därefter Saudiarabien. Över 30 böcker och bokserier i bagaget – allt från pekböcker, via lyrik och fabler till politiska debattböcker.
 • Achillea Dahl

  Konstnärlig mångsysslare och utbildad skådespelerska som drivit Teater Fenestra.
 • Andreas Nyblom

  Andreas Nyblom hör hemma i Sättersta, Tystberga. Därifrån sköter han just nu också arbetet som forskare vid Linköpings universitet där han bland annat undersöker hur transitplatser under senare tid tagits i anspråk som kreativa platser för skönlitterärt skrivande.
 • Anna Enbom

  Anna Enbom är poet, novellist, översättare och Sörmlandsmästare i Poetry Slam. Hon skriver på svenska och arabiska, översätter från det senare till det förra, och arbetar dessutom som systemutvecklare. Tillsammans med en grupp poeter har hon också turnerat med poesiteater.
 • Anna Höök

  Jag skriver om det jag tycker är viktigt, det jag tycker om, och det jag vill lära mig mer om. Jag skriver för att jag älskar att skriva.
 • Anna-Lena Carlsson

  Anna-Lena Carlsson är universitetslektor i informationsdesign vid Mälardalens högskola, litteraturvetare och friluftsmänniska.
 • Annika Bergsland

  Annika Bergsland, snart 60 – tänker fira hela året mitt i en Corona-pandemi. Hur går det ens till? Etnolog, länsarkivarie i Sörmland och lärare. Helst av allt fördjupar jag mig i historiska människoöden och miljöer. Då får jag ”flow”. Men visst, jag diskuterar gärna vår nutid och de motsägelsefulla meddelanden som vi omges av hela tiden.
 • Arvida Svenske

  Arvida Svenske är frilansskribent och författare.
 • Axel Hellby

  Skribent, redaktör, lärare och översättare, som sedan hösten 2020 även är Traktens chefredaktör.
 • Birger Schlaug

  Avdankad politiker - f.d. språkrör för MP. Numera diversearbetande krönikör, författare, föreläsare, debattör och samtalsledare.
 • Birk Andersson

  Birk Andersson är en författare och haikuanarkist som gärna framför sina texter live.
 • Christer Hermansson

  Christer Hermansson, författare, har hittills gett ut nio romaner, fyra kortprosaböcker, två diktsamlingar, en debattbok om bibliotek och en humormanagementbok. Skriver "intellektuellt roliga böcker om arbete, kärlek och relationer". Är sedan 2007 verksam som kultur- och kontorschef i Strängnäs kommun.
 • Christoffer Andersson

  Från tom lägenhet, trasiga kalsonger och torr blodpudding till jäktande på Stockholms gator för en reklamfirma och ett namn – och hela vägen ner till botten med sjukskrivning och inläggning. Studerade religion, filosofi och film innan jag hittade hem igen i litteraturen och litteraturvetenskapen.
 • Erika Olsson

  Erika Olsson är bonde på Onsberga gård utanför Nyköping, en KRAV-certifierad gård med spannmålsodling, kor, får och utegrisar. Erika är även verksam i Sörmlands Matkluster och ordförande för Ekologiska Lantbrukarna.
 • Erling Persson

  Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.
 • Håkan Boström

  Håkan Boström är författare, stadigt förankrad i Eskilstuna sedan barnsben. Debuterade 1972 med diktsamlingen “Anteckningar från ett protokollfört möte” och har sedan dess utgivit ett 40-tal böcker i olika genrer. Belönad med tidningen Vi:s litteraturpris, ABF:s litteratur- & konststipendium och Ivar Lo-priset.
 • Hedda Krausz Sjögren

  Hedda Krausz Sjögren var Sveriges första kulturråd i Sydafrika 2017 - 2021. 2001 – 2016 var hon VD för sitt produktionsbolag Hedda Produktion AB.
 • Hilda Kahra

  Hilda Kahra född 1985 i Trollhättan. Har valt att utbilda sig till bildkonstnär. Utöver konsten ägnar jag mig åt skrivande. Studerar för tillfället på Författarlinjen på Västra Nylands Folkhögskola med handledarna Mia Franck och Monika Fagerholm och en vild grupp andra studerande. Annars gillar jag att cykla runt och dricka kaffe ute på stenarna.
 • Ivar Björklid

  Jag är i princip renons på litterära meriter - men min mamma säger att jag skriver rätt bra. Skriver och läser om människor och tilldragelser för att slippa handskas med dem i verkligheten. Publicerad i antologin "Unga Sörmland" (2021).
 • Jannine Rivel

  Jannine Rivel frilansar inom scenkonst med rörelse, dans och koreografi. Hennes verk har dansats i städer som Berlin, New York och Stockholm, likväl som på biblioteket i Trosa, mataffären i Gnesta och Eskilstuna Konstmuseeum. Hon arbetar tvärkonstnärligt, med institutioner, det fria kulturlivet, kommuner och föreningar. 2019 mottog hon Region Sörmlands Kulturstipendium. www.janninerivel.com
 • Jen & Modzo

  Jen Nguyen och Domca Modzo är dansare och filmare, utbildade på Åsa folkhögskola. Jen bor i Nyköping och Stockholm, Modzo i Slovakien, där hon också jobbar som webbdesigner.
 • Jennie Fornedal

  Jennie Fornedal är hembygdskonsulent för Region Sörmland, sedan länge en eldsjäl inom den sörmländska hembygdsrörelsen och chefredaktör för tidskriften Dymlingen.
 • Johan Eriksson

  Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.
 • Karin Flygare

  Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Hösten 2020 kommer hennes första spänningsroman "Ställa till rätta ut" på Mormor Bokförlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!
 • Kristoffer Cras

  Har gett ut sex böcker och även medverkat i flertalet antologier och andra litterära sammanhang med sina noveller och dikter. Har vid sidan av skrivandet jobbat på lager och inom vården och arbetarperspektivet genomsyrar de flesta av texterna på olika sätt.
 • Lena Wistrand

  Journalist, folkbildare, berättare och trädkramare. Bosatt i Sparreholm men på väg att flytta till gården Björndalsstugan söder om Katrineholm för att kunna krama ännu fler träd och skapa en oas av biologisk mångfald.
 • Linda Eklund

  Jag är läraren, antikvarien och kommunikatören som bytte bana, stoppade nävarna i jorden och utbildade mig till trädgårdsmästare. Förutom att jag gillar det gröna i livet så berikas jag av bokcirkeln Bokbönorna som ses en gång i månaden för att dryfta tankar, åsikter och funderingar om en läst bok, och om livet självt.
 • Lotten Bergman

  Lotten Bergman är språkpolis, redaktör, bloggare, vikarierande adjunkt på MDH och radiopratare. Före pandemin föreläste hon varje vecka inför hundratals personer om skrivregler och språkriktighet. Specialiteten är numera att sitta framför datorn och bringa ordning i textkaos och bedrövliga meningshärvor.
 • Marina Kasperovich

  Marina Kasperovich studerade svenska i Minsk och undervisade senare på Centret för svenska studier där, innan hon flyttade till London för att arbeta som curator på ett galleri. De senaste åren har hon jobbat på Åsa folkhögskola som lärare och kommunikatör.
 • Mats Pettersborg

  Kulturkille som tycker om att skriva text och musik. Utbildad etnolog med ett förflutet som musikrecensent i storstan. Spelar bland annat i Slaktkniv och Autonom.
 • Oksana Verkhola

  Oksana Verkhola har studerat digital fotografi vid HDK Valand, Göteborg. Utbildad ekonom med ett förflutet som bland annat marknadschef och produktutvecklare under 14 år i Kiev, Ukraina. Oksana fotograferar eftersom hon söker ett språk som är lätt att förstå - oavsett modersmål.
 • Ola Husamou

  Ola Husamou är en syrisk poet och mångkonstnär. Genom ICORN har hon kommit att leva och verka som fristadspoet i Eskilstuna.
 • Oskar Lindh

  Oskar Lindh är en aspirerande författare och frilansskribent. Han har fått noveller publicerade i antologin “Unga Sörmland” samt här i Trakten. Du når Oskar via oskarlindh9@gmail.com
 • Per Hellgren

  Per Hellgren är frilansjournalist och författare som skriver om kultur i flera dagstidningar och så har han plitat böcker om allt från författaren Per Wahlöö och svenska deckare till hembygdshistoriska skrifter om Åkers styckebruk, en ort där han är född och uppvuxen.
 • Roland Blomkvist

  Namn: Karl Roland Blomkvist. Ålder: 64 Jobbar: Sedan snart 21 år på Kommunarkivet i Katrineholms kommun. Födelseplats: Arrendegården Wallbokvarn ca 1,5 mil öster om Katrineholm. På åkrarna växer numera skog, eller har anlagts fågelsjöar.
 • Sara Berg

  Jag heter Sara Berg, är författare och pedagog, boende i Björkhagen i södra Stockholm. Jag skriver också barnböcker och facklitteratur och medverkade med poesi till "Koreografiska Utflykter".
 • Tomas Carlberg

  Tomas Carlberg, fil. kand historia, är arkivarie vid Eskilstuna stadsarkiv. Sedan 15 år tillbaka är han även aktiv inom Katolsk historisk förening, som lokalt arrangerat många populära föredrag där publiken – runt 25 personer i genomsnitt - ofta består till mer än hälften av nyfikna icke-katoliker.
 • Trakten redaktion

  Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.