Om Trakten

>> بالعربية (arabiska)

Trakten är en digital tidskrift inriktad på kultur, nöje och upplevelser i och omkring Sörmland (vi bryr oss inte mycket om gränser).

Vårt mål är att lyfta fram den regionala kulturen, och samtidigt skapa nya möten och samarbeten.

Arrangörer, scener och kulturproducenter kan använda Trakten för att nå ut och hitta fram till publiken – även på andra sidan kommungränsen. Skribenter, fotografer, musiker, konstnärer av alla slag kan genom Trakten lyfta fram nya verk till sin publik.

Tidskriften är inte vinstdrivande. Alla intäkter används i verksamheten, och går i första hand till arvoden åt våra medverkande skribenter och konstnärer. Utgivare är Widegrens förlag.

Hör av dig!

Har du förslag på artiklar? Vill du annonsera och på så sätt stödja den regionala kulturen? Intresserad av att vara med i Traktens eminenta redaktionsråd? Hör gärna av dig!

E-post: redaktion@trakten.nu

Chefredaktör: Axel Hellby tel 073 620 53 16

Annonser & samarbeten: Johan Eriksson 070 292 16 30

Medverkande
 • Abdulwahed Alwani

  Författare, förläggare, översättare och journalist sedan 1983, med ett förflutet i hemlandet Syrien och därefter Saudiarabien. Över 30 böcker och bokserier i bagaget – allt från pekböcker, via lyrik och fabler till politiska debattböcker.
 • Andreas Nyblom

  Andreas Nyblom hör hemma i Sättersta, Tystberga. Därifrån sköter han just nu också arbetet som forskare vid Linköpings universitet där han bland annat undersöker hur transitplatser under senare tid tagits i anspråk som kreativa platser för skönlitterärt skrivande.
 • Anna Enbom

  Anna Enbom är poet, novellist, översättare och Sörmlandsmästare i Poetry Slam. Hon skriver på svenska och arabiska, översätter från det senare till det förra, och arbetar dessutom som systemutvecklare. Tillsammans med en grupp poeter har hon också turnerat med poesiteater.
 • Anna-Lena Carlsson

  Anna-Lena Carlsson är universitetslektor i informationsdesign vid Mälardalens högskola, litteraturvetare och friluftsmänniska.
 • Annika Bergsland

  Annika Bergsland, snart 60 – tänker fira hela året mitt i en Corona-pandemi. Hur går det ens till? Etnolog, länsarkivarie i Sörmland och lärare. Helst av allt fördjupar jag mig i historiska människoöden och miljöer. Då får jag ”flow”. Men visst, jag diskuterar gärna vår nutid och de motsägelsefulla meddelanden som vi omges av hela tiden.
 • Arvid Svenske

  Arvid Svenske är frilansskribent och författare.
 • Axel Hellby

  Skribent, redaktör, folkbildare och översättare, som sedan hösten 2020 även är Traktens chefredaktör.
 • Birger Schlaug

  Avdankad politiker - f.d. språkrör för MP. Numera diversearbetande krönikör, författare, föreläsare, debattör och samtalsledare.
 • Christer Hermansson

  Christer Hermansson, författare, har hittills gett ut nio romaner, fyra kortprosaböcker, två diktsamlingar, en debattbok om bibliotek och en humormanagementbok. Skriver "intellektuellt roliga böcker om arbete, kärlek och relationer". Är sedan 2007 verksam som kultur- och kontorschef i Strängnäs kommun.
 • Erling Persson

  Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.
 • Håkan Boström

  Håkan Boström är författare, stadigt förankrad i Eskilstuna sedan barnsben. Debuterade 1972 med diktsamlingen “Anteckningar från ett protokollfört möte” och har sedan dess utgivit ett 40-tal böcker i olika genrer. Belönad med tidningen Vi:s litteraturpris, ABF:s litteratur- & konststipendium och Ivar Lo-priset.
 • Jannine Rivel

  Jannine Rivel frilansar inom scenkonst med rörelse, dans och koreografi. Hennes verk har dansats i städer som Berlin, New York och Stockholm, likväl som på biblioteket i Trosa, mataffären i Gnesta och Eskilstuna Konstmuseeum. Hon arbetar tvärkonstnärligt, med institutioner, det fria kulturlivet, kommuner och föreningar. 2019 mottog hon Region Sörmlands Kulturstipendium. www.janninerivel.com
 • Jennie Fornedal

  Jennie Fornedal är hembygdskonsulent för Region Sörmland, sedan länge en eldsjäl inom den sörmländska hembygdsrörelsen och chefredaktör för tidskriften Dymlingen.
 • Johan Eriksson

  Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.
 • Karin Flygare

  Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Hösten 2020 kommer hennes första spänningsroman "Ställa till rätta ut" på Mormor Bokförlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!
 • Lena Wistrand

  Journalist, folkbildare, berättare och trädkramare. Bosatt i Sparreholm men på väg att flytta till gården Björndalsstugan söder om Katrineholm för att kunna krama ännu fler träd och skapa en oas av biologisk mångfald.
 • Linda Eklund

  Jag är läraren, antikvarien och kommunikatören som bytte bana, stoppade nävarna i jorden och utbildade mig till trädgårdsmästare. Förutom att jag gillar det gröna i livet så berikas jag av bokcirkeln Bokbönorna som ses en gång i månaden för att dryfta tankar, åsikter och funderingar om en läst bok, och om livet självt.
 • Lotten Bergman

  Lotten Bergman är språkpolis, redaktör, bloggare, vikarierande adjunkt på MDH och radiopratare. Före pandemin föreläste hon varje vecka inför hundratals personer om skrivregler och språkriktighet. Specialiteten är numera att sitta framför datorn och bringa ordning i textkaos och bedrövliga meningshärvor.
 • Marina Kasperovich

  Marina Kasperovich studerade svenska i Minsk och undervisade senare på Centret för svenska studier där, innan hon flyttade till London för att arbeta som curator på ett galleri. De senaste åren har hon jobbat på Åsa folkhögskola som lärare och kommunikatör.
 • Oksana Verkhola

  Oksana Verkhola har studerat digital fotografi vid HDK Valand, Göteborg. Utbildad ekonom med ett förflutet som bland annat marknadschef och produktutvecklare under 14 år i Kiev, Ukraina. Oksana fotograferar eftersom hon söker ett språk som är lätt att förstå - oavsett modersmål.
 • Ola Husamou

  Ola Husamou är en syrisk poet och mångkonstnär. Genom ICORN har hon kommit att leva och verka som fristadspoet i Eskilstuna.
 • Roland Blomkvist

  Namn: Karl Roland Blomkvist. Ålder: 64 Jobbar: Sedan snart 21 år på Kommunarkivet i Katrineholms kommun. Födelseplats: Arrendegården Wallbokvarn ca 1,5 mil öster om Katrineholm. På åkrarna växer numera skog, eller har anlagts fågelsjöar.
 • Tomas Carlberg

  Tomas Carlberg, fil. kand historia, är arkivarie vid Eskilstuna stadsarkiv. Sedan 15 år tillbaka är han även aktiv inom Katolsk historisk förening, som lokalt arrangerat många populära föredrag där publiken – runt 25 personer i genomsnitt - ofta består till mer än hälften av nyfikna icke-katoliker.
 • Trakten redaktion

  Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.