/

Rädda sörmländskan – vinn en miljon!

Alla som har läst Roland Blomkvists artikel i Trakten vet nu att krondikesbred dialekt talas även i Sörmland. Eller talades – kanske är den lokala rotvälskan på väg att dö ut? Trakten slår ett slag för att bevara vårt lertyngda bygdemål. Vi bygger en sörmländsk ordbank tillsammans med läsarna.

Varför ska vi bevara sörmländskan då? Det är ju ganska kul, först och främst! Dessutom bär vår dialekt på århundraden av nedärvda erfarenheter, minnen och kulturella vanor. För att låna lingvisten David Crystals ord: språkdöd gör att vi förlorar en unik uttolkning av vad det innebär att vara människa.

Nedan ser du Traktens sakta men säkert framväxande ordbank. Vi kommer även att kreta och karta vidare i den dialektala djungeln i kommande artiklar.

Missa inte Roland Blomkvists bjudning ”Kölfatatasch mä sörmländska

Sörmländsk ordbank

Fyll på genom att kommentera längst ned på sidan, eller skicka via våra andra kontaktvägar. Listan uppdateras allt eftersom bidragen flyter in. Se det som en investering i vårt gemensamma minne.

Vi lottar dessutom ut trisslotter till tio lyckliga vinnare. Kampanjen pågår till 15 juni 2021.

Ord

Öppna listan i Google (nytt fönster)

Fraser och uttryck

Öppna listan i Google (nytt fönster)

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.