///

Raggartårtan och ”Skitiga bullen”

Storsäljaren bakas idag på Ica i Flen och upprätthåller en flera decennier lång tradition.

Alla platser har sina egenheter, fenomen som verkar mystiska och vars ursprung höljts i glömska. Den som vistas i Flen har både chansen och löper risken att stöta på den lokala delikatessen ”raggartårta”. Frågan om den gräddstinna tårtblaffan är god eller äcklig delar bygden, men vad är storyn bakom kakan? Trakten gick på jakt och fann… en invandrare. Och motorburen ungdom.

Förr var de ett kontroversiellt gäng, raggarna. Idag är de samhällets stöttepelare. Då slog de folk på käften, nu ordnar de trevliga bilträffar vid badplatsen.

De hade sina favoritplatser, Kungsör till exempel. Vad finns i Kungsör? Inget. Eller, folkets park var bra innan den revs i början av 70-talet. Dessutom fanns Granbergs och Kungsörs konditorier. Bagarmästare Enar Granberg kände sin publik. Med inspiration från en tårtbok från 40-talet skapade han ”Elvistårtan”. Man delar en tårtbotten och fyller med vaniljgrädde, alltså 70 procent vaniljkräm och 30 procent grädde. Ovanpå lägger man hallonsylt för att sedan täcka med glasyr. Tårtan skall serveras iskall.

Hungriga raggare tog tårtan till både Arboga och Flen. Namnet glömdes bort men de kunde berätta hur den såg ut. Så var tårtan omdöpt. Flensborna kunde sen äta raggartårta på både Fricks och konditori Violen. Det senare gick i folkmun under namnet ”Skitiga bullen” och fanns på Centralplan, en adress som idag ersatts av Prins Wilhelms torg.

Konditoriet har flyttat och senare lagts ner. Lokalen där de till slut stängde för gott ligger uppe på Violentorget och har sett minst tre andra kaféägare passera de senaste sju åren. I våras tog pandemin knäcken på Bagaren och bönan, den sista i raden, där Trakten-redaktionen ibland sågs över en tallrik injera, etiopiska surdegspannkakor med kött- och grönsaksröror.

Under raggarnas storhetstid på 50- och 60-talen var det bra drag på kondis, ja långt in på 90-talet kunde man fika överallt. En riktigt smart tårtidé skadade förstås inte. Att ta fram en Elvistårta var enligt bagarmästare Åke Nilsson i Kungsör den största tårtsuccén sedan Princesstårtan. Den går blixtsnabbt att göra och har den högsta vinstmarginalen.

Idag finns inga konditorier i varken Flen eller Kungsör och tårtorna säljs på Ica. Många flensbor minns fortfarande med värme stans konditorier, inte minst ”Skitiga bullen”, men med ändrade konsumtionsmönster hos bilburen medelklass saknas det kundunderlag som behövs för att en aldrig så uppfinningsrik bagare ska får snurr på hjulen.


Post scriptum: raggartårtan har för undertecknad varit en gåta. Hjälp kom från historiskt och kulinariskt intresserade Flensbor, som i skrivande stund bidragit med personliga meddelanden och ett femtiotal entusiastiska (i vissa fall något äckliga/äcklade) kommentarer på en facebooktråd jag startade häromdagen. Tack för detta! Tack också till Yvonne Udenius och Flens hembygdsförening för fotot av Centralplan, anno 1957.


Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.