Tidigare i Trakten

Hängmattan

I vårt kanske slöaste koncept hittills "Hängmattan" var det ett förebud om Traktens förestående död? – porträtterade vi nio coola katter med kopplingar till kulturen och tidskriften.

Konstsommaren i Kattne

Sommaren 2023 gick till historien som en av de blötaste och konstfullaste i mannaminne, särskilt i Katrineholm, där Traktens flitigaste skribent genom tiderna, Erling Persson såg allt, rapporterade och delade.

#8 Ljud och oljud

Nummer 8 fylldes av ljudvågor: mördande norsk Black Metal, en unik bibliografisk exposé över metal-romaner, musikvideo med Angelina Pavanelli, radiohistoria med Flygare, punknostalgi med MC Frölund, högläsning med Åsbacka och en massa annat skrammel.

#7 Fria Katrineholm

Traktens sjua blev ett specialnummer, skapat och publicerat LAJV under en underbar kulturnatt i Kattne. En hyllning till det fria ordet och småstadens stora, sprudlande kulturliv. 

#6 Novellnumret

Traktens sjätte nummer, det svåra sjätte, närå, tog grepp om kortformatet i allmänhet och novellen i synnerhet. Och så många bra texter vi fick in, tack!

#5 Traktenvår

Traktens toppade femma gick iväg våren 2022, under brinnande krig, med stigande inflation och allehanda humörsänkare. Men det blev rätt fint ändå, med lite Jan Myrdal, skam, näckrosbåtar och knoppande lyrik.

#4 Mat & sån´t

Traktens läckra fyra bjöd på allt från Sörmlands största ölprovning, korvkiosknostalgi och minksnask signerat Robert Åsbacka.

Sommaren i Trakten

För att inte helt lägga av oss under semestern bjöd vi in både etablerade och nya skribenter att tolka sommaren 2021 i Trakten.

#3 Fattig/rik

Traktens tredje nummer tog livtag på den eviga frågan om livets rikedom och fattigdom. Ett fett nummer!

Skapande genom krisen

Det var ett skitår. När det var som tråkigast drog redaktionen igång en ny kampanj, som lockade många deltagare varav några publicerades i Trakten #3.

Upptäck Trakten

Vi snickrade ihop både en digital och en tryckt karta, en lokal världsatlas med kulturella besöksmål och sinnesutvidgande upplevelser av olika slag.

Rädda sörmländskan!

I samband med #2 startade kampanjen "Rädda sörmländskan", vilket resulterade i en lång lista med ord och uttryck, som kanske blir en ordbok så småningom.

#2 Språk

I januari 2021 langade vi ut #2 med tema språk i ett pandemiskt mörker.

Sörmlands fetaste haiku

Vår första skrivartävling resulterade i flera hundra inskickade bidrag, både haikus och annat.

#1 Platsen

Traktens första nummer i september 2020 handlade naturligt nog om just platser, trakter, ställen.