/

Trakten är död, länge leve trakten!

Fantomen är död, länge leve Fantomen! Trakten säljer dödskalleringarna vid årsskiftet men Sörmland ska inte gå kulturlöst för det. En ny vandrande vålnad tar över tajts och uppdraget att bevaka och beveka dessa trakter. Vem flyttar in i grottan nu?

Erling ”powerpoesi” Persson, du har varit med och byggt upp Trakten. Hur ska du kanalisera din kulturkritiska energi nu när tidskriften läggs ner?

– Trakten har byggt upp mig! Det jag fått i form av kunskap, erfarenhet, respons och konstruktiv kritik gör att jag tar steget att skapa en ”syster-sajt”, Eftertraktat.com, som förhoppningsvis snabbt ska växa sig stor och självständig. 

Vad tänker du saknas i det sörmländska konst- och kulturlandskapet?

– Just nu finns det många samarbeten och det är viktigt. Styrkan finns i ”tillsammans”. Trakten har gjort att många utställningar bevakas av två medier, med väldigt olika ton och tanke. Det är ovanligt och en konkurrensfördel. Lokaltidningarna och Trakten har kompletterat varandra väl och säkert lett till att en och annan konstnär valt att till exempel ställa ut i Katrineholm. Men det är i så fall såklart bara en liten faktor bland många andra, så viktiga tror vi inte att vi är. Trakten drivs trots allt av realistiska idealister.

Erling Persson fotograferad av Carina Wising

Räcker du till för hela Sörmland eller tänker du samarbeta med andra skribenter och fotografer/kulturarbetare? Blir det rentav samarbeten med utställare med mera?

– Det händer mycket i Sörmland. Konsten i Katrineholm kanske jag (knappt) klarat av på egen hand, men att åka till de fem stora konstinstitutionerna och täcka in även privata lokala initiativ går inte. Därför har jag stöd av Oksana Verkhola och har fått med mig Anna Höök, Christoffer Paulstam, Oskar Lindh och Robert Myhreld. Johan Eriksson har hjälpt oss med en konstkarta som liknar Traktens kulturkarta. Vi är öppna för alla sorters samarbeten. Ett exempel är det evenemang vi planerar att genomföra i november tillsammans med Katrineholms konsthall och Trakten: ett samtal med poeten Galina Rymbu som bor i ukrainska Lviv, hennes redaktör Mikael Nydahl från förlaget Ariel som översätter och Mats Granberg som håller samman alltihop live inför publik. Hör en uppläsning av Rymbus dikt ”Spår” här. https://sverigesradio.se/avsnitt/ur-spar-av-galina-rymbu Det har med konsthallens vattentema att göra och med att poesi kan ses som bilder av ord. 

– Konststudenten Neil Bhat gjorde till exempel en performance på Ebelingmuseet där han framförde en dikt som dessutom fysiskt var en del av hans konstverk, handskriven på en av museets väggar. Det är lite så vi ser på konst, på litteratur om konst, litteratur som konst och konst om konst – det finns ett bildrikt berättande som en del i allt, inte bara i det som får etiketten samtidskonst. Vi har även redan fått kontakt med förlag som till exempel ger ut böcker om konst och foto, så vi kommer dessutom att ha bokrecensioner.

Vilka tre klassiska konstverk kan du inte vara utan?

Caspar David Friedrich, Kreidefelsen auf Rügen, Ilja Repin, Pråmdragare vid Volga och Andy Warhol, Car Crash. Lite Schopenhauersk – det är tur att man kan njuta av konst utan att behöva äga den… 

Caspar David Friedrichs Kritklippor på Rügen (detalj).

Vilken utställning ser du härnäst?

– Den 11 november öppnar Tomas Lundgrens utställning på Ebelingmuseet. Åsa Cederqvists på Eskilstuna konstmuseum har jag tyvärr inte möjlighet att se förrän någon gång efter vernissagen den 21 oktober. 

Kan man stötta Eftertraktat på nåt vis?

– Ja, man kan träffa oss på Katrineholms kulturnatt den 20 oktober och fira att vi fått utgivarbevis. Vatten och vattenverk utlovas. Sen kan man så klart ”samskapa” med oss, jobbar man digitalt vill vi exempelvis bli en plats där man kan publicera dessa verk. Man kan skriva, fotografera, illustrera, filma, ekfrasera, konversera i podd … och så klart donera eller annonsera. 


Trakten försvinner, Eftertraktat tar över. Men om du vill läsa Traktens artiklar kommer de även efter årsskiftet att finnas kvar.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.