/

Stallarholmen är inte vilken håla som helst!

En feelgood-våg sveper över landet, det har väl knappast undgått någon läsfantast. Självklart når trenden även Sörmland, särskilt norra delen av landskapet. I dagarna släpps nämligen två böcker i genren, den ena av Sofie Axelzon, som inspirerats av Mariefreds bibliotek (läs mer här), och den andra av Barbara Kjellström.

Hon och maken hade aldrig varit Stallarholmen när de för några år sen stötte på en husannons som lockade. Det gäller att våga, i livet och litteraturen, och det gjorde de.

– Sen tre år bor vi mitt i byn och stortrivs! En av många fördelar är att det är gångavstånd till allt, det finns flera restauranger, fikaställen och mängder med secondhandbutiker. Dessutom har vi ett eget bibliotek, med en supertrevlig bibliotikarie. Jag letar inspiration bland hyllorna och brukar låna böcker flera gånger per månad. Just nu håller jag på att skriva en vegansk kokbok tillsammans med en väninna som är kock.

Foto K. Ström

En miljö som är både rofylld och inspirerande kan passa Barbara, som är en författare med bred repertoar.

– Jag gillar att skriva, men har svårt att hålla mig till en genre. Känner mig friare när jag får varva mellan att skriva facklitteratur, barn-  och ungdomsböcker eller romaner. Så i år blir det först en feelgoodroman: Inte vilken håla som helst – Från Strandvägen till Stallarholmen (släpptes 6/7 som ljudbok, inläst av Sofia Berntson, utgiven av Lind & Co). Efter sommaren kommer en vegansk kokbok och lagom till jul släpper min man Harald och jag den sista delen i ungdomsserien om fotbollskillen Cosmo. Kokboken gör jag tillsammans med min väninna Camilla Danilda, som också bor i Sörmland, utanför Gnesta.

Både kokboken och feelgood-romanen får uppföljare, den senare kommer till jul nästa år, såklart full av julfeeling. Men nu är det sommar och på gårdsplaner och gräsmattor, i verkligheten och i Barbaras roman går fjäderfän och sprätter.

– Jo, det finns ett gäng Hedemorahöns i boken. Jag har vänner som har höns i sina trädgårdar men jag har inga egna. Huvudkaraktären Charlotta, är lite rädd för höns, och jag kan erkänna att det är jag också. Tycker att de är supergulliga när de vankar fram men har enorm respekt för dem när de kommer för nära. Mina vänner brukar skratta åt mig när jag skyndar mig att backa undan om hönsen kommer för nära. 

Just nu tar skrivandet mycket tid och plats i livet, så det blir Sörmland för hela slanten i sommar för Barbara och hennes man.

– Det finns flera cykelleder runtom i Stallarholmen, som vi har tänkt att testa. Dessutom gillar vi att gå i skogen med vår hund Frasse (som är med i romanen). Vi har redan varit ute och plockat blåbär. Förhoppningsvis kommer jag få tid över att ligga i hängmattan. Jag gillar att ligga där och gunga samtidigt som jag läser eller lyssnar på en bok eller bara ligger och kikar upp i himlen och på olika molnkombinationer medan jag försöker klura ut vad som ska hända i nästa bok om Trädgårdsgatan och Charlotta och hennes vänner.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.