Feelgood, bibliotek och jävlar anamma!

I dagarna släpps Bokbussen kommer vid midnatt, en ny roman av Strängnäsförfattaren Sofie Axelzon. Trakten fick ett litet snack med henne om gräsrotskamp, indiska äventyr och våra ovärderliga bibliotek. 

Hon har alltid gillat att skriva. I trettioårsåldern utbildade hon sig till journalist och blev lokalkorre på Strengnäs tidning. Men livet är sällan förutsägbart, plötsligt var hon redaktör i korsordsbranschen med egen spalt i DN. Så blev det en tur till Indien, för det jobbet kunde skötas på distans, innan hon återvände till Strängnäs som kulturkommunikatör åt kommunen. Det senaste året har hon arbetat som lektör, manusutvecklare och författare.

– Distansjobb i Indien var en utmaning för tio år sen, skrattar Sofie. Jag var rejält förberedd för det senaste årets märkliga omständigheter. 

Indien och Nepal har funnits med länge. Under journalistutbildningen åkte hon dit på ett Sida-stipendium och skrev om tibetanska flyktingar i Nepal. En mångfald av erfarenheter har också varit viktiga när hon skrev debutromanen.

– Förlaget Lind & Co ville ha någon med koll på bibliotek, och jag har hunnit med att vara assistent i lånedisken på Kulturhuset Multeum här i Strängnäs. Sen hjälpte det också att jag har insikt i hur det politiska funkar, med nämnder och förvaltningar.

Foto: Eva Lindblad

Bokprojektet är lite speciellt, en feelgood med jävlar anamma som bygger på en verklig händelse: biblioteksupproret i Ramsberg i Bergslagen. När kommunen ville stänga biblioteket smällde det till.

– De stal böckerna, helt enkelt! Hade de inte tagit och gömt dem hade det varit kört. Då hade litteraturen bränts upp och att då öppna upp igen vore omöjligt. Men de vågade agera och samla byborna till en kamp emot politik och ekonomi. Och sedan 2017 står böckerna på hyllorna igen!

Sofie Axelzons version är förstås ingen dokumentär bok, utan en fri fantasi baserad på de verkliga händelserna. Men den utspelas på samma plats och Ramsbergsborna är engagerade i projektet.

– Jag var där och gjorde research och nu är det många som ser fram emot att läsa. Vi har ett event där i höst, som blir ett härligt möte för mig, jag undrar verkligen vad de ska tycka. Det finns många bergslagsreferenser i boken, som Elsa Beskow och Lasse-Maja, som kom från byn. 

Sörmland finns också med, såklart.

– Biblioteket i Mariefred har fått stå modell med sin mysiga inredning och atmosfär. Sen kanske det kan finnas en eller annan lättare karikatyr med sörmländsk inspiration.

Att just Sofie skrivit en bok om bibliotekens betydelse för samhället är knappast en slump. 

– De är jätteviktiga! Min bok är ett upprop för bibliotekens överlevnad och en hyllning till kämparna i Bergslagen. Biblioteket är ju en sista utpost i samhället, en plats där man kan vara utan krav, utan att betala. Läsandet är ovärderligt, ja, men bibliotekets roll är större än så. Tänk bara under pandemin, många äldre blev helt utestängda från digital hjälp när bibblan låste dörren. Om vi stänger biblioteken, vad har vi då kvar?

Bokbussen kommer vid midnatt släpps den 8 juli (fast har redan haft smygpremiär på nätbokhandlarna) och Sofie Axelzon hittar du även här.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.