//

Sorkar med bibliska motiv i Flen

Minns ni det gnagarbaserade konstnärskollektivet AnonyMouse? Nu har lilla Flen fått något av en efterföljare genom skyltfönsterutställningen med material från nya boken ”40 dagar och 40 nätter”.

Boken är resultatet av ett samarbete mellan författaren Pia Müller och illustratören Maj-Britt Embe Hansson, som även är nära släkt. Maj-Britt, bosatt i Flens kommun är nämligen Pias mamma.

Boken 40 dagar och 40 nätter – när sorkarna hittade en mystisk ritning är enligt förlaget ”inspirerad av Gamla testamentet, Dostojevskij och en kusin som började arbeta på storbyggen som rörmokare.” Så här berättar Pia och Maj-Britt själva om bokens tillkomst.

Har ni två samarbetat tidigare, eller hur kom det sig att ni gjorde boken tillsammans?

Pia: Jag hade skrivit klart boken och var på väg att försöka ge ut den när jag såg en bild av vargar som mamma hade målat och tyckte stämningen i den stämde så väl överens med vad jag ville ha fram, så jag frågade henne om hon ville illustrera. Jag tror både hon och jag är överraskade och glada över hur lätt det har varit att samarbeta.

Miniutställning utanför apoteket i Flen till 20 maj!

Hur tänkte ni kring illustrationerna hur gör man egentligen för att bildsätta ett manus på ett bra sätt?

Maj-Britt: När jag har gjort bilder har det ofta handlat om ett engagemang , en önskan att meddela något mer än ren estetik. Därför var det spännande att se vad det kunde bli när jag satte igång. Bilder har en (o)vana att dra iväg själva under tillblivandet. Ha! Barnboksbilder kan ju vara hur sofistikerade och härliga som helst – illustratörerna har min största beundran! Men det här var mina djur och de skulle göra som Pia sa, tyckte jag. Givetvis är det också viktigt att läsa texten och hitta de avgörande händelserna

Det är en spännande, ödesmättad bok! Är den ett resultat av de ganska jobbiga tider vi just nu genomlever?

Pia: Jag har inte specifikt haft en pandemi i tankarna när jag skrev boken, det var mer en idé som hade funnits med länge. Jag tyckte redan som ung att det där med samarbete, vänskap och relationer är oerhört fascinerande. Det är spännande att se hur vi reagerar inför utmaningar oavsett om det är på arbetsplatser, byggen eller som nu, i en pandemi. Det har varit oerhört roligt att skriva ett sagoäventyr som handlar om samarbete och vänskap med barn som målgrupp i fabelform.

Läs mer om boken hos förlaget Ekström & Garay

Några av illustrationerna ställs ut i skylfönstret utanför apoteket i Flen till och med 20 maj.

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.