//

De behöver (inte) brodera (ut) texten

Start

I brukets galleri möts två konstnärer i teknik och uttryck. Men de kommer från två olika håll och två olika konstformer. Anslaget är dock liknande: ilsket och smart. Anna Nordströms och Lotta Sjöbergs utställning Make over är en käftsmäll som man tackar för.

Trakten ser:
Lotta Sjöberg och Anna Nordström, Make over, den 16 september till 11 november på Konstgalleriet i Hälleforsnäs.

Hur tjockhudad man man än är så är budskapet tydligt. Och det gör det lätt att förstå kvinnors dagliga kamp. ”Du suger som du är”, ”Make over, and over, and over, and over, and over, and over, and over, and over, and over again, until it’s over” är bara några av texterna som finns i verken.

Lotta Sjöberg tecknar serier till vardags men visar här textila verk som hon tecknat med tråd. Anna Nordström är textilkonstnären som skippar skissandet, gör inte provlappar, och går direkt in i verken och syr snabbt. Att stå framför en av hennes gobelänger är som att läsa en gigantisk serieruta med överraskande detaljrikedom och typografi det smäller om. Samtidigt har det till viss mån långsamma i tekniken gjort att deras ilska och smarthet och humor fått sjuda och reducerats ned till träffsäkra pilspetsar. Så många själlösa budskap en kvinna möter i sin vardag, som så klart tillslut lik droppar som urholkar stenen når in. Skönt då att någon använder de där budskapen och vrider om dem – visar tvivelaktiga kärnan.

Lotta Sjöberg och Anna Norström.

I Hälleforsnäs galleri om 90 kvadratmeter är det som vanligt välkomnande. Det finns några små fönster men man har åter igen lyckats ljussätta så att det är en fröjd för ögat. Och för fotografer. Det är kanske inte bara Flens konstutvecklare Lina Karjel kontaktnät som gör att så många konstnärer från Stockholm kan ses i Hälleforsnäs – de vill troligen se sina verk framhävas i detta varma ljus.

Foto: Oksana Verkhola


För den som är intresserad av att se och köpa Oksanas verk finns de på webben här och här, samt naturligtvis i Trakten, som publicerat flera av hennes fotoessäer.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.