//

Rullande bibbla invigd

När samhället ändras måste man hitta nya lösningar. Till exempel en lösning på hjul. På torsdagen invigde bibliotekschef Ranka Klincov den nya Digibilen i Flen.

– Idén uppstod efter att filialen i Sparreholm stängdes, säger bibliotekets Maria Pihl till Trakten.

Ranka Klincov inviger en ny satsning på mobilt bibliotek för Flen och Vingåker.

Och både personal och biblioteksanvändare ser ett behov. Men det är inte den traditionella bokbussen, inte riktigt. Biblioteksanvändare vill år 2023 göra mer än låna böcker. Behovet av digitala tjänster och support är något som bibliotek över hela landet stöttar kommuninvånare med.

Flen kommer att dela bilen med Vingåker och den har bekostats med stöd från Kulturrådet. Båda kommunerna har stora ytor och bilen kan göra nytta för den som inte har möjlighet att åka in till centralorten. Inuti finns plats för flera personer att sitta och möjligheterna till olika aktiviteter är stor. Här ryms både litteratur och wifi.

– Ett rullande bibliotek, säger Ranka och klipper bandet för att släppa in en ivrig skara människor. Kom in och titta! Och kom med förslag på hur vi ska använda den!

Trakten applåderar den fina bilen men önskar förstås att det inte betyder stängning av fler filialer.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.