Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/a/4/a49e0ae0-cd07-4079-9623-1e1f04bfed29/trakten.nu/public_html/wp-content/themes/fox/inc/admin/import.php on line 298
Hängmattan 8: Marie Andersson – Trakten
//

Hängmattan 8: Marie Andersson

Sörmländsk sommar är i bästa fall ekarnas skugga, sjöarnas svalka och lugna dagar på balkongen. Eller i hängmattan. Trakten drar åt det dubbla halvslaget om trädstammen och tar en slurk kall rabarbersaft. Och lyssnar på sommartips från gamla vänner och nya bekanta. Vår nästa gäst är intendent på Ebelingmuseet och konstnär. Hej Marie, vad händer i sommar?


Hej Trakten!

Min sommar kommer till stor del att ägnas åt vila och återhämtning med familjen på hemmaplan. Det blir som alltid en smula hus- och trädgårdsfix såklart, som att måla och i den mån det behövs lappas och lagas där tid och väder satt sina spår. Men det blir också lite mer lättsamma projekt som att bygga kojor, skapa magiska tunnlar och platser i högt trädgårdssly och rigga biomys på höloftet. Kvalitetstid när den är som bäst!

Några få avstickare från Sörmland blir det dock. Vi har dels precis kommit tillbaka från ett par dagar i Bohuslän som bortsett från salta och friska bad bjöd på konsert med musikern Joel Alme, ett besök på Nordiska akvarellmuseet och Pilane skulpturpark. Och om ett par veckor blir det eventuellt även en snabbvisit hos familjen i Finland och Helsingfors konstbiennal. Likaså en sväng förbi mina föräldrar i Värnamo och då givetvis ett besök på Vandalorum för att bland annat kika på museets nyligen anlagda monumentalkonstverk av holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolfs.

Låter härligt, hinner du läsa också? Kanske har du ett boktips?

Hästpojkarna av Johan Ehn rekommenderar jag verkligen. Det är en väldigt välskriven bok om kärlek, allvar, hopp och längtan, historia, smärta och hat men tar även upp det fina i samspelet som kan uppstå mellan häst och människa. Boken bygger på verkliga händelser och väcker starka känslor och tankar som jag tycker att fler bör ta del av.

Jag läser just nu Grå bin av Andrej Kurkov och väntandes på tur i semesterhögen av böcker ligger:
Minnen av minnet av Maria Stepanova
Den obeboeliga planeten av David Wallace-Wells
Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika av Andreas Cervenka
Starka band av Vivian Gornick
De förlorade minnenas ö av Yoko Ogawa

Massor av boktips, tack! Har du förslag på kul en sommarupplevelse också?

Det känns svårt att komma med endast ett tips på sommaraktivitet. Det finns otroligt mycket fint att uppleva och göra i Sörmland för den som är intresserad av konst, kultur, mat och natur. Ofta behöver man inte åka speciellt långt heller. Bara utmed väg 214, som är den väg där jag rör mig mest, går det att fylla en sommar. För den yngsta i familjen blir det i år till exempel att ligga i plurret på simskolan vid Aspenbadet i Julita och lite senare i sommar tre dagar djurkollo på Albro gård i Eskilstuna. Däremellan blir det säkert ett eller flera besök för god och lokalproducerad mat på Magdakullans gårdscafé- och restaurang i Näshulta. Ett litet smultronställe med skönt häng, rödkullor, myskankor och kittlande gung i ekarna.

Raha Rastifard och Marie Andersson i utställningen Rest i Natural Great Peace som du kan läsa om i Traktens artikel. Foto: Ebelingmuseet

Något vi i familjen gärna tipsar om till kommande somrar är att spana in Mylla, ett andelsjordbruk i Näshulta med ekocertifierade säsongsgrönsaker. Vi har varit medlemmar i tre år och varje vecka från senvår till in på hösten förser de oss med grönsaker. För den som vill testa finns ibland även möjlighet att köpa enstaka kassar med hämtning på Spången, eller REKO Eskilstuna! En annan lokal och trevlig satsning att hålla span på är pizzavagnen 1472 Fahrenheit som dyker upp lite här och där i Sörmlandskrokarna med utgångspunkt från Näshulta. De bakar Napolitansk pizza, även dem med råvarorna och hantverket som sin specialitet.

En vacker plats med en oerhört viktig historia är såklart också Fogelstad. Besök det gamla mejeriet och ta del av den permanenta utställningen om Kvinnliga Medborgarskolan och konstellationen Fogelstadgruppen. Vidden av verksamheten och insikten av hur mycket denna plats betytt för Sverige och demokratins utveckling var något som var väldigt slående för mig när vi flyttade hit för nio år sedan. Historiens vingslag o.s.v.

Ett konstverk som man kan befinna sig mitt i – Skogen kallar. Foto: Marie Andersson

Och vad med konsten? Självklart vill jag ju också ge något tips på konstupplevelser som Sörmland erbjuder under sommaren, inte minst Ebelingmuseets och Eskilstuna konstmuseums egna utställningar. Men om jag ska lyfta ut något utöver dessa och för att stanna kvar i närheten av väg 214, så tycker jag att Åsa Elzéns och Malin Arnells offentliga konstverk Skogen kallar känns fint att nämna. Verket finns i Julita och består av ett stycke skog som konstnärerna arrenderar av Fogelstad Säteri. Delar av skogen har även planterats under just Elisabeth Tamms tid som godsägare av Fogelstad. ”Arrendeavtalet möjliggör att skogen tas ur produktion och tillåts leva vidare istället för att avverkas enligt skogsbruksplan. Innan arrendeavtalets utgång, 2069, kommer skogsmarken därmed att kunna definieras som ’gammelskog med hög biologisk mångfald’ och anses värd att bevara.”. Ett verk med många lager som både hedrar och förvaltar Fogelstadgruppens praktik och drivkraft!

Och på tal om offentlig konst vill jag verkligen slå ett slag för att upptäcka sin hemstad via den offentliga konsten (och såklart även andra städer). Förteckning/broschyrer över den offentliga konsten i de olika kommunerna går ofta att hämta på respektive bibliotek, turistbyrå, museer och liknande platser. Genom att söka upp de olika konstverken kan besök på både oväntade och roliga platser uppstå!

Fler upplevelser i Trakten

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.