/

Hängmattan 7: Oskar Lindh

Sörmländsk sommar är i bästa fall ekarnas skugga, sjöarnas svalka och lugna dagar på balkongen. Eller i hängmattan. Trakten drar åt det dubbla halvslaget om trädstammen och tar en slurk kall rabarbersaft. Och lyssnar på sommartips från gamla vänner och nya bekanta. Vår nästa gäst är Traktens egen Oskar Lindh, novellist och essäist. Hej Oskar, vad händer i sommar?


Hej! I sommar försöker jag att läsa och skriva så mycket jag kan. Än så länge fortsätter jag jobba på en roman. Samtidigt går jag på en sommarkurs om dinosaurier! Annars söker jag studentbostäder, lyssnar på poddar, fikar med familjen då och då, tar promenader, och försöker att inte oroa mig alldeles för mycket över att jag troligen ska flytta igen i slutet av sommaren.

Hinner du läsa något?

Jag läste för ett tag sedan ut Steve Jobs biografi, skriven av Walter Isaacson. Jag kan verkligen rekommendera den! Särskilt om du, just den här sommaren, är nyfiken på hur det blev som det blev med alla smartphones och all teknologi som genomsyrar samhället idag. Jag blev så inspirerad av boken att jag presenterade Steve Jobs som en kultledare, i en redovisning inför klassen på skrivarlinjen jag gick på. Gör kanske inte det … Men jag tycker att det är inspirerande att läsa om udda figurer, och kanske gör du det också.

Oskar blev en björn. Målning av Cornelis Cornelisz. van Haarlem – The Fall of Man, Public domain.

Tacka tusan för det! Udda FTW! Det finns dårfinkar och dönickar, som Ulf Stark sa. Har du nåt annat bra tips?

Som tips för att sova då sommaren går överstyr: testa att ha på dig strumpor när du går och lägger dig! Jag läste om att det kan hjälpa sömnen, och har gjort det sedan dess. Jag är dock osäker på hur mycket det faktiskt hjälper. När jag nu kollade upp saken närmare så hittade jag en artikel av Dr. Michael Breus (en klinisk psykolog). Där står det att det finns saker som tyder på att sockar hjälper. Men också att det behövs mer vetenskap om saken. Jag har gjort hans quiz då och då, för att ta reda på vilken kronotyp (typ när ens kropp gillar att sova) jag är. Först var jag en delfin. Sedan blev jag en björn. Sedan blev jag en delfin igen. Nu blev jag en björn.

Testa tipset på eget bevåg. Om du kyler rummet innan så kommer du antagligen inte att dö. Tänker jag rent intuitivt. Kanske blir det kul på det där knasiga viset.

Fler upplevelser i Trakten

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.