Hängmattan 9: Irene Kolare

Sörmländsk sommar är i bästa fall ekarnas skugga, sjöarnas svalka och lugna dagar på balkongen. Eller i hängmattan. Trakten drar åt det dubbla halvslaget om trädstammen och tar en slurk kall rabarbersaft. Och lyssnar på sommartips från gamla vänner och nya bekanta. Idag byter vi hängmattan mot hängkoj under däck, Traktens recensent Irene Kolare är ute och seglar!


Hej Trakten!

Jag och Jerker seglar österut över Ålands hav till Helsingfors. Perfekt att tillbringa några dagar i den finska huvudstaden. Kan man segla i Sörmland?

Är det där en flytväst eller en täckväst, Irene?

Det går nog, Nyköping, Trosa och Oxelösund lär ha bra vatten och fina hamnar. Fast i Flen vette tusan om det nånsin knutits en skotåtta. Blir det något läst på sjön?

Mitt bästa lästips denna sommar är ”Harlem Shuffle” av Colson Whitehead utgiven 2022 på Albert Bonniers förlag. Fiktion som har allt, läs bara läs.

Vad ska man tänka på när man seglar, tycker du?

Kolla väderleksrapporten innan ni ger er av ut på sjön. Trist att bli överraskad av övermäktigt väder. Glöm inte att det är flytväst som gäller i alla lägen! Och var inte en landkrabba.

Jodå, det finns en hel del seglarkultur i Sörmland. Nyköpings segelsällskap välkomnar nya medlemmar till Broken – Lycksalighetens ö. Det låter nåt! Och för en storläsare är det svårt att inte tjusas av tanken på en Mälarpiratsommar. Hör av dig till Strängnäs segelsällskap för tips på en vinddriven sommar i Sveriges tredje sjö. Och glöm inte att skaffa ett ex av Sigfrid Siwertz fina kortroman!

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.