///

Om Injalberts elev och Langlets grav i Lerbo

Man kan inte hålla sig hemmavid hela sommaren. Traktens konstteam Erling Persson och Oksana Verkhola har besökt Frankrike, och påmindes där om Lerbo i Katrineholms kommun. Sörmland med omnejd, som vi brukar säga här i Trakten.


Alice Nordin – en svensk skulptör som var syster till Hjördis Nordin-Tengbom, som var gift 1905–1927 med Ivar Tengbom, den Tengbom som ritade Katrineholms vattentorn bland annat. Vilken är Sörmlandskopplingen när det gäller Alice Nordin? Jo, denna för tiden heta konstnär, som tillsammans med Selma Lagerlöf som ordförande grundade Damernas egen Akademi, har gjort ett minnesmärke på familjen Langlets gravplats vid Lerbo kyrka i Katrineholmsbygdens församling. 

Vill man läsa mer om Langlet och Spetebyhall så finns artiklar i Trakten, liksom om kyrkor i Katrineholms närhet och i synnerhet Lerbo kyrka. Även Ivar Tengboms torn har vi rapporterat om.

Go local, go global, eller bli glocal – värden i det lokala och det lokala i världen. När jag nyligen promenerade runt i den gamla franska staden Béziers, en av nationens äldsta, på jakt efter spektakulära väggmålningar gjorda med trompe l’oeil teknik och integrerade med befintliga husens kännetecken, ett slags analog VR eller AR, hyllades stadens store skulptör Jean-Antoine Injalbert på en av husväggarna. Traktenfotografen Oksana Verkhola fångade några av dessa väggmålningar. Karta finns här.

IMG_0321
IMG_0264
IMG_0374
IMG_0371
IMG_0368
IMG_0366
IMG_0352
previous arrow
next arrow

Vi letade så klart även upp den store skulptörens sommarresidens och hans ateljé, Villa Antonine. Det visade sig att Alice Nordin hade studerat för denne Injalbert – känd på den tiden i Sverige men inte nu. I Frankrike var det dock något som informerades om: hade staden en skulptur av Injalbert så såg man till att berätta det – som lejonen i Montpellier i kungliga Le Peyrou, eller monumentet till Sadi-Carnot i Sète. Vill man se mer av Injalberts skulpturer, och inte åka så långt, finns det några på Ny Carlsberg Glyptotek i Köpenhamn. Men om en av hans elever duger räcker det med att åka till Lerbo…

Alla foton: Oksana Verkhola

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.