//

Tonsättare i Tengboms torn

Jesper Norda har gjort ett platsspecifikt ljudverk i Katrineholms gamla vattentorn – en byggnad med anor vars ståtliga 49 meter nu nyttjas för ”Gravitationshändelser”.

Trakten ser:
Jesper Norda, Gravitationshändelser – en ljudinstallation för Katrineholms gamla vattentorn, 17 juni till 11 augusti. Vernissage 17 juni kl 12.

Jesper Norda började på musikhögskolan men skiftade över till konsthögskolan. Hans konstnärskap har dock hållit sig kvar i att handla om ljud. I landmärket ritat av Ivar Tengbom 1907 har Norda jobbat med en installation som utgår från Bach ”Nun komm, der Heiden Heiland” (”Världens Frälsare kom här”), en av de äldsta psalmerna i svenska psalmboken. Genom att tillföra notskriften gravitationspunkter som drar till sig partiturets noter skapas ansamlingar av melodier och basgångar.

– Gravitationen möjliggör mänskligt liv, den möjliggör tiden, men den är ingen kraft vi normalt tänker på trots det, säger Jesper Norda.

Jesper Norda och Gustav Person, intendent, Katrineholms konsthall, under vernissagen.

Tornet har jämförts med italienska kampaniler, klocktorn, och när man stiger in i rummet är det inte bara stenkonstruktionens svalka som sänker pulsen. Det finns något sakralt över att befinna sig i en cylinder med hisnande takhöjd. Och det är just uppe och nere som Nordas verk förstärker genom att ljudet klättrar och faller från högtalare placerade på marken och i nischer. Att cisternen blockerar sikten efter cirka tjugo meter hindrar inte ljudet att använda kärlet som resonans.

– Det är väldigt lite konstverk vi ser men ändå omsluts vi av det, säger Gustav Person, intendent, Katrineholms konsthall.

Katrineholms konsthall kommer att hålla tornet öppet kl 11 till 15 under sommaren med hjälp av feriearbetare och många invånare kommer nog att gravitera till detta rum: arkitekturintresserade, kulturhistorisk intresserade och konstintresserade kan slå följe för en stunds svalka och kontemplation.

Konsthallen har även tagit fram en broschyr om detta riksintresse på Storgatan 1A med text av Johan Eriksson och bilder från kommunarkivet.

 

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.