//

I huvudet på en konstnär

Om man råkar vara kunnig och dessutom gillar att prata är det fullt möjligt att starta en podd. Konstnären Ulf Renholm berättar hur det gick till när han startade podden I huvudet på en konstnär.


Från början hade jag inte en tanke på att starta en egen podd, utan det började med att jag hjälpte till att skapa en podd-studio på Eskilstuna folkhögskola, där jag jobbar, och flera ur personalen hade planer på att starta egna poddar. Med tanke på att jag byggt upp studion så ville jag även lära mig att hantera tekniken. Därför anmälde jag mig till sommarkursen, Starta din egen podcast med Kerstin Önnebo. Hon är känd för Skrivarpodden, men håller även i olika skrivworkshops. 

Ulf Renholm fotograferad av Dennis Humbla

Redan på första dagen av kursen, insåg jag att jag var tvungen att tänka om. För vi skulle inte bara lära oss tekniken, utan även starta en egen podd, innan veckan var slut. Så nu blev jag tvungen att snabbt bestämma vad jag skulle prata om. Jag valde att berätta om det som ligger mig närmast, nämligen alla de projekt som jag har arbetat med i mitt konstnärskap. Jag fick bolla idén med de andra deltagarna på kursen, innan jag spelade in en trailer. Sen var det dags att börja skriva manus till första avsnittet. Det blev en väldigt intensiv vecka, men också fantastiskt rolig. 

Konstverk av Ulf Renholm. Vill du se mer? Kolla in hemsidan!

Tidigare hade jag inte skrivit så mycket, förutom pressmeddelanden till mina egna utställningar, men det här var något helt annat. Nu skulle jag börja beskriva varför jag har hållit på med konst de senaste trettio åren. Men vad skulle folk uppskatta och hur mycket av det tekniska skulle de förstå? Allt eftersom avsnitten har avlöst varandra, så har jag hittat en balans, mellan att berätta tankarna bakom projekten och hur jag gick tillväga för att producera bilderna. Jag har också börjat tycka att det är riktigt roligt att skriva. Att få en stund för mig själv, där jag får tänka tillbaka på alla mina projekt. Det är lite som att skriva på sina memoarer. Jag har också upptäckt att det inte är någon större skillnad från att vara konstnär, fast nu får jag använda ord när jag berättar mina historier. 

I början var det också svårt att lyssna på sin egen röst. I första avsnittet tyckte jag att allt lät dåligt, och det är därför som avsnittet bara blev nio minuter långt. Men nu har det gått snart två år och det har blivit allt lättare att både skriva och även lyssna på sin egen röst. Jag är också tacksam för den erfarenhet som jag har fått genom att starta min egen podcast och har nu fått ett nytt verktyg att använda i min konstnärliga karriär. Lyssnarna har också blivit allt fler och jag har fått positiv feedback på mina avsnitt. För mig är det roligt att kunna dela med mig av min passion för konsten och att kunna inspirera andra att prova på nya saker.


Lyssna på Ulfs podd HÄR.

Ulf Rehnholm

Konstnär med över 30 års erfarenhet av att arbeta med konstprojekt, huvudsakligen med foto, film och ljud. Folkbildare och poddare som älskar att upptäcka nya saker.