/

Traktens ”artist in residence” söker spår

Denys Gorenko flydde från krigets Ukraina och den lilla staden Irpin strax utanför Kiev. Han hamnade i Oslo. Efter en tid på flyktingboende fick familjen möjlighet att bo i lägenhet i Kolbotn. Väl där blev Denys en viktig deltagare i projektet ”Fotokontakt” som syftade till integration.

Ukrainska ungdomar fick via linsen på sina mobilkameror upptäcka sin nya vardag, med stöd från den ukrainska fotografen Tania Raduntseva som undervisade och tog porträtt på distans via zoom. Redan så långt fantastiskt.

Denys Gorenko har skrivit ut några av sina bilder på kartong som liknar Kapa. Den översta till vänster har han fått pris i en tävling för. Foto: Erling Persson

Men det slutade inte där, ungdomarna i projektet hade talang och det blev en utställning. Denna kom i precis rätt period då repetitioner för en pjäs var i full gång i kulturhuset i Kolbotn. Ungdomarna träffade många föräldrar som väntade på att lämna eller hämta. Möten som gav de utställda fotografierna extra värde och när perioden var över hade ungdomarna sålt cirka 80 bilder och fått in pengar nog till att köpa en bil som ukrainska armén fick. Vill man veta mer om projektet ”Fotokontakt” är Tania Emilianova samordnare: tania.emelian@gmail.com

Vad är det då Denys Gorenko fotograferar? Rörelse, resa – och nästan alltid spårbunden sådan. Detta intresse har gjort att han läst på om olika tåg och spårvagnar för att kunna planera sina bilder, han använder en egenutvecklad teknik där hans rörelse koordineras med objektets. Snäppet svårare än lång slutartid eller rörelseoskärpa men å andra sidan fungerar den bra med mobilkamera vilket gör att Dennis kan komma nära och genom att positionera sig rätt nästan få till 3D-effekter. (Intresset har dessutom lett till att han nu pratar bra norska och går i vanlig klass i skolan.)

Under några sommarlovsdagar på väg till och i Sörmland har han njutit av spårvagnar och tåg i Göteborg, spårvagnar i Norrköping, tunnelbanetåg och spårvagnar i Stockholm, tåg och ånglok i Katrineholm – och spårvagnar i Malmköping. Se några av hans bilder från resan här nedan.

IMG_4571
IMG_4572
IMG_4573
IMG_4574
IMG_4575
IMG_4576
IMG_4577
IMG_4578
IMG_4579
IMG_4586
previous arrow
next arrow

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.