//

Feelgood på folkhögskola

Start

Platsen har funnits med henne sen hon var fem år, och det kan man förstå, för Monika Thormann är inte ensam om att tycka att den är en av Sveriges vackraste. Stensunds folkhögskola kom att inspirera henne på många vis, både idrottsligt och så småningom till debuten med feelgood-romanen Longingforlove.se.

Men vi börjar vårt samtal, som många andra den här våren, med något som ligger så långt från feelgood det bara är möjligt. Kriget i Ukraina påverkar alla.

– Min pappa är 93, säger Monika, som ung upplevde han bombernas förödelse. Ska mitt liv både börja och sluta med krig, sa han.

Hennes föräldrar kom till Sverige som flyktingar från DDR och som ny i ett land kan det ta tid innan man hittar sin plats i en okänd kultur.

– Jag var fem år första gången vi firade midsommar. Mamma och pappa fick tips om att det vore en rolig sak att göra med barnen och till Trosa camping var det många som åkte. Men när vi kom dit sa en vakt att det var en dålig idé. Det hade kommit mycket raggare och med det följde fylla och slagsmål.

Lyckligtvis kunde vakten tipsa om Stensund, som inte låg långt därifrån. Familjen kom till den mycket lugnare och dessutom alkoholfria campingen där och kunde slå upp sitt tält. Det blev en underbar helg med bad och aktiviteter.

– Jag har återvänt varenda år, hela mitt liv. Vi ett helt gäng tonåringar som hittade på allt möjligt lattjo, paddlade och simmade. Ibland gjorde vi rackartyg också, som när vi klättrade upp på brandstegen på skolhuset och tog oss in för att titta på skräckfilm under sena sommarkvällar.

Föräldrarna skaffade så småningom husvagn och det blev många, ljuvliga sommarveckor vid Stensund. Skolan, som drivs av Svenska Frisksportförbundet, har alltid erbjudit en mängd möjligheter att uppleva natur och rörelse. För Monikas del blev det paddling som lockade mest, så mycket att hon till slut tog hela nio SM-guld.

– Boken har med lite frisksport också. Den utspelar sig till två tredjedelar på Stensund och handlar om den bestämda bibliotekarien Cecilia, som går en sommarkurs i skrivande. Under kursen är de ute och rör sig på både vatten och i skog, precis som jag själv var, när jag gick en veckas skrivarkurs där 2016.

Det var den kursen som gav det första fröet till boken. Berättelsen om Cecilia och författaren Ruben, som inte kan släppa en gammal kärlek, är dock helt påhittad. Däremot har den inspirerande miljön, som funnits med Monika hela livet, fått sätta ett starkt avtryck.

– Det är en av Sveriges vackraste platser! Jag bor idag i södra Stockholm men fortsätter att komma tillbaka. Under 10-talet gick jag flera sommarkurser.

Handlingen färgas också av litterära samtal och en kärlek till böcker och berättande.

– Cecilia är ju bibliotekarie och så går hon en skrivarkurs, det är klart att de pratar om böcker. Ruben är besatt av äkta kärlek och hur har det gestaltats i litteraturen, det pratar de om. Det dyker också upp en isländsk bokhandlare som gärna pratar böcker.

Skrivarkurs på folkhögskola har också varit viktigt i bokens skapande. Monika började skriva den på Stensund under 2016, senare gick hon Skeppsholmens folkhögskolas skrivarkurs och gjorde färdigt det manus som kom att bli antaget av Ordalaget förlag.

– Nina Wähä är huvudlärare och hon hjälpte mig i att hitta rätt med strukturen. Det som började som två noveller tänkta som skrivövningar till en kortkurs fick växa och bli en hel roman. Om livet, kärleken och en av mina verkliga favoritplatser.


Humor blandas med allvar när en feministisk bibliotekarie försöker hitta kärlek i undersköna sörmländska miljöer i Longingforlove.se. Monika Thormanns roman finns som pappersbok att köpa nu och kommer inom ett par veckor ut som ljudbok.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.