Linda Eklund medverkar i Trakten med novellen ”Att söka paradiset” – en text som doftar starkt av Nyköpingsåns ömsom torrlagda, ömsom brusande strandkanter. Vi ställde några frågor om texten och Lindas skrivande.
Hej Linda och tack för din fina text! Hur kom det sig att du skrev ”Om att söka paradiset?”
– Jag såg att en novelltävling utlystes i samband med LitterArt gästabud i Nyköping. Arrangörer var podden Novellskrivarna och temat var Nyköping.
Historien är byggd i flera tidsskikt, eller historiska lager. Hur hittade du den vinkeln?
– Jag är ofta i Hållets naturreservat där ån skapar vildmarkskänsla mitt i stan. Tankarna har ofta stannat vid platsen där baptisterna döptes i ån, det som kallades Paradiset. Det sägs att nyfikna smög i skogen för att titta på dopen. Föreställningen kring ett dop i en nyckfull brusande å blev utgångspunkten. Jag ville dessutom att kvinnor i olika åldrar skulle mötas och jag ville att tidslinjer skulle korsas. Som en tanke att allt på något sätt hänger ihop.
Skriver du mycket annars också?
– Jag har tidigare skrivit ett par böcker utgivna på Sörmlands museums förlag; ”Mauds röda skor”, en pekbok för de minsta och deras vuxna och ”Två gästabud och en brand” om Nyköpingshus historia. I övrigt skriver jag inte alls tyvärr, det är bara i huvudet det finns hyllmeter med material. Möjligen något ostrukturerat… Men förstapriset i novelltävlingen är en skrivarkurs sponsrad av NBV Öst och det känns otroligt kul och lyxigt att få förmånen att ägna en hel helg åt skrivande.
Du har ju som tidigare kommunikatör på Länsmuseet bra koll på både Nyköpings och Sörmlands historia. Har du några tips på läsning, eller spännande platser som vi faktiskt kan avnjuta, trots det trista tider vi upplever?
– Givetvis tipsar jag om en promenad längs Nyköpingsån i Nyköping. Svaja över hängbron, spana efter bäver, klättra upp på de mossklädda stentrapporna till prästens djungellika gamla syrenberså vid Stenbro, kika in i Fåfängans trädgård och – förstås – stanna till vid Paradiset, beundra vattnets virvlar och låt fantasin flyga. I närheten finns en grillplats – så glöm inte matsäcken!
En guldgruva som kan besökas från närmaste dator är Sörmlands museums digitala bildarkiv. Där går det att söka fram foton från länets alla hörn, många med fascinerande berättelser om människor både i historia och nutid.