Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/a/4/a49e0ae0-cd07-4079-9623-1e1f04bfed29/trakten.nu/public_html/wp-content/themes/fox/inc/admin/import.php on line 298
Nouvelle vague – ledare #6 – Trakten

Nouvelle vague – ledare #6

Start

Litteratur och kultur är vågrörelser. När något rullar in över kulturstranden får vi en ny våg (= nouvelle vague), som i den franska filmens nya våg på 60-talet. Eller 90-talets novellkonst, som sköljde över många kulturbadares stränder.

Höstens nummer av Trakten kanske inte kan proklamera en ny novellvåg, men nog kluckar det i vattenbrynet. Då, på 90-talet, hade författare som Hans Gunnarsson, Cecilia Davidsson, Jerker Virdborg, Oline Stig och Mats Kolmisoppi en stark plats på litteraturscenen. Kan dagens novellister, som Ia Genberg och Sven-Olov Karlsson, hävda sig i jämförelse? Javisst! Att det skrivs fantastiska noveller nu som då är ingen överraskning, men faktum är att novellen även nu har en given plats i kulturella samtal och på läsarnas nattduksbord.

Ihop med litteraturfestivalen LitterArt gör Trakten nu ett temanummer där vi fokuserar på kortformat i allmänhet och novellen i synnerhet. Det blir såklart nyskriven prosa, inte minst har vi äran att publicera vinnaren i LitterArts stora novelltävling. Festivalen går av stapeln denna helg, just som Trakten publiceras, och vi medverkar också under invigningspartajet. Men även andra författare bidrar med nyskrivna noveller och prosastycken.

Raymond Carver inspirerade 90-talets novell-boom. Hans noveller filmades av Robert Altman i ensemblefilmen Short Cuts 1993.

Traktens novellnummer vore inte komplett utan en intervju med Sörmlands kanske främsta novellist, Hans Gunnarsson. Han var med om den omtalade novell-boomen på 90-talet, men har också bjudit dagens läsare på en av de senaste årens mest intressanta novellsamlingar i Bormann i Bromma.

Läs också en artikel om kortformernas kortform, haiku; en rapport från en skrivarkurs och ett kåseri från en annan; recensioner av nya och gamla noveller; analys av förstameningar; en intervju med Sveriges meste historiker; men framför allt – massor av noveller! Ja, en liten frankofil blinkning till årets nobelpristagare, Annie Ernaux, har vi också.


Bilden längst upp föreställer författaren och novellisten Marguerite Duras, som också arbetade med film. 1959 regisserade hon Hiroshima, Mon Amour, som var med och satte fart på 60-talets franska nya filmvåg.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.