/

Trakten på jakt

4-årige Börje Wiklund (f.1926) med ett gevär och forstmästare Lindhes jakthund hösten 1930. Foto: Ture Ärlund

Trakten bjuder upp sörmlänningarna till distansdans med vårt andra nummer. Temat är “Språk” och vi har raggat en skara starka skribenter, konstnärer, fotografer, etnologer, författare och andra begåvade löshästar att medverka. 

Lika viktiga som våra medverkande är förstås publiken, ni som läser våra intressanta noveller, artiklar, essäer, dikter och mycket annat. När vi når er blir Trakten meningsfull. Målet är att vara både ett forum och en annonspelare för bra kultur i Sörmland.

Stötta med en gåva

Självklart kostar såna här ambitioner en slant. Redaktionen och de flesta skribenter jobbar än så länge gratis, våra små smulor går till fasta utgifter för webbplattformen och enstaka beställda texter.

Vi vill kunna betala våra skarpa skribenter bättre. För det behöver vi få in mer pengar. Läsningen kommer även fortsätningsvis vara gratis, självklart! Men kanske vill just du ändå göda en poet och hjälpa oss att ge den sörmländska kulturen en arena? 

Det gör du enkelt genom att swisha en tjuga, en hundring eller vad du vill till: 123 262 69 76

Märk swishen “Trakten”.

Allt ni skickar in går tillbaka till de kulturskapare som bidrar med material i Trakten.

Skapa, skriv och samarbeta

Samtidigt jobbar vi vidare för att skapa en stabil och långsiktig sörmländsk kulturplattform. Hur kommer den att bli? Det beror på framtida samarbetspartner, om vi lyckas få bidrag att utveckla verksamheten och om vi får fler skribenter, redaktörer och kulturarbetare att ansluta sig. 

Alltså är detta inte bara ett rop på pengar (alltid trevligt och oftast avgörande) utan också på något ännu viktigare: det intellektuella kapitalet! Skriver du? Vill du göra det i en växande krets av erfarna rävar och kaxiga, nybakade kreatörer? Trakten behöver nytt blod och fler kompisar. Skicka frågor, förslag och idéer till redaktion@trakten.nu. Och tipsa dina begåvade bekanta!


Vilka rävar och kreatörer? Ta en titt på listan över våra skribenter.


Om bilden: Sörmlands museum har digitaliserat en imponerande mängd fotografier och skapat en databas som bara kan kallas kulturskatt. Just detta foto, av en ung jägare, ingår i en samling bilder tagna av Ture Årlund, från Karlbyå Härad i Strängnäs.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.