/

Nyfödd från Flen jazzar på Idéfarmen

Start

Idéfarmen i Dunker bjuder på allt från teater till konst och såklart också musik. Nu samarbetar de med en alldeles nybakad orkester som ser en spännande sommar an. Det är Lutte Berg Ensemble som börjar sin karriär i den spektakulära ladan hos Nina och Martin Wande. Trakten har pratat med både Nina och Lutte.

– Vi ser väldigt mycket fram emot samarbetet, säger Nina. Vi hoppas att många får chansen att se dem, för det är väldigt hög kvalitet och musiken kommer en så nära!

När Lutte Berg, känd från Flen Världsorkester, själv berättar om projektet låter det såhär:

– När jazzmusiker möts för första gången är det som en första dejt. Man känner sig för och går efter ett tag mer på djupet. Om det ”klickar till” så blir dialogen starkare och modet att chansa större. Samspelet, precis som i ett möte mellan älskande, blir påtagligt och premisserna för ett förhållande tar form. Detta att ”smaka” på varandra är underbart och jag älskar det! 

Lutte Berg bodde under 25 år i Italien och ägnade sig åt musik. Flyktingströmmen 2015 gav honom idén till världsorkestern och deras arbetsseger har satt Flen på kartan. Konserter över hela Sverige, och även utomlands har gett mycket men Lutte har ändå mer att bjuda på.

– Parallellt med FVO har jag börjat känna ett behov att ägna tid åt mitt eget musicerande. Längtan att ta tag i det musikaliska material som jag turnerat med i Italien blev oemotståndlig. Det fantastiska är att musikerna som behövdes för att starta upp Lutte Berg Ensemble också fanns i Flen! Jag känner mig lyckligt lottad att få spela med dessa musiker!

Nu inleder bandet sin bana i Dunker men det finns redan framtidsplaner.

– Nya projekt behöver alltid, om man inte är superkänd, lite tid för att blomma ut. Arrangörerna måste få nys om Lutte Berg Ensemble. Som ”nyfödda” tycker jag ändå att vi har börjat bra. Vi ska ha vår ”urpremiär” på Idéfarmen. Det följs av jazzfestivaler på Öland och i Katrineholm, sen spelar vi på Fåfängan i Nyköping och Jazz & Glassfestivalen i Flen. Inte illa för ett ”nyfött barn” tycker jag!

För att ett kulturprojekt ska komma igång behövs alltså en hel del – inte minst en konstruktiv arrangör.

– Där kunde vi ställa upp som partner, säger Nina Wande. Vi har lösningar på sånt orkestern inte kan hantera, lokal förstås, men också biljetthantering, servering och mycket annat. Så jobbar Idéfarmen – som en partner i kultursammanhang.

Förutom Lutte Berg medverkar fyra andra välmeriterade musiker: Jens Nilsson – saxofon; Gustav Andersson – piano: Johan Strindberg – kontrabas; Arnulf Ibsen – trummor. Spelningen på Idéfarmen är den 18 juni och biljetter och mer info finns här.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.