//

Mot Sherwoodskogen! Trosa sommarteater spänner bågen.

Start

När Boby Almroth Betschart och Josephine Betschart återvänder till Garvargården i Trosa för att spela sommarteater, är det med ett nyskrivet manus om den tidlösa hjälten och bågskytten Robin Hood. Regissören Josephine Betschart tog en liten paus i repetitionsarbetet för att prata med Trakten.

– I år blev det Robin Hood, en äventyrlig familjeföreställning för alla åldrar, berättar Josephine. Vi vill ha med musik, skratt och spänning, det ska kännas händelserikt. Du får svärd, pilbågar och massor av bus. Robin Hood är ju väldigt snäll och han har också bra värderingar, man ska hjälpa dem som har det sämre ställt. Förutom Robin Hoods gäng så får vi träffa vakter, Sheriffen och den guldgalna Prins John. 

Efter ett års pandemiuppehåll är det förstås härligt att få ställa sig på scen igen. Liksom tidigare är det friluftsteater som gäller.

– Det är en fantastisk känsla och det är inte förrän man får träffa publiken som föreställningen verkligen börja leva. Vi har familjer som återkommer varje år och det är så roligt att träffa barnen år efter år. 

Boby Almroth Betschart i huvudrollen.

– Ja vi är ju friluftsteater och spelar utomhus oavsett väder så vad som helst kan hända. Det kan komma en fågel flygande mitt i föreställningen men det är också det som är charmen.  Vi har aldrig ställt in en föreställning och när vi spelade ”Peter Pan – Äventyret i Aldrignånsinland”  så spöregnade det men både vi och publiken höll humöret uppe så att man glömde bort blötan. Det kan bli väldigt roligt och väldigt mysigt

Som regissör leder Josephine Betschart ett kapabelt gäng och det gör såklart utmaningarna lättare att hantera.

– Vi är en blandad ensemble med både professionella skådespelare och folk som har spelat mycket teater på sin fritid men som har andra yrken, till exempel forskare, ingenjörer, studenter, eller som jobbar med människor på olika sätt.  Att vi är en väldigt blandad ensemble är det som gör det är så roligt att spela ihop, de flesta har varit med i Trosa Sommarteaters tidigare produktioner och vissa har varit med från start. Alla har olika erfarenheter men alla är väldigt duktiga. Vi har även Irene Englund med som är en fantastisk konstnär som hjälper oss med scenografin och hon har gjort jättefin mur som verkligen ger oss känslan av ett slott. 

Josephine Betschart sätter skräck i folket som den guldgalna Prins John.

Trosa har mycket att erbjuda. För den som kommer åkande utsocknes ifrån kan det vara bra med några tips.

– Men man får såklart inte missa  Hembygdsgården Garvaregården. De har både café och museum.  Det är också här som vi spelar Trosa Sommarteater. Sen skulle jag säga att man bara ska njuta av atmosfären och besöka alla små fina butiker.


Robin Hood

Premiär 15 juli, spelas t.o.m. 1 aug; torsdagar, lördagar och söndagar. Biljetter och info: trosasommarteater.se

Regi: Josephine Betschart. Manus & musik: Boby Almroth Betschart  och Josephine Betschart. Koreograf: Boby Almroth Betschart. 

Medverkande: Robin Hood – Boby Almroth Betschart; Lille John – Lova Andersson; Scarlett – Andelina Rabenius; Will – Amadeus Rabenius; Prins John – Josephine Betschart; Kunglig Vakt – Karolina Ingre; Sheriffen av Nottingham – Mikaela Pålsson; Nottingham Vakt/ Bagare – Eva Ovesdotter; Snickare – Ninni Olofsdotter; Wills mormor – Adelina Rabenius 

Produktion: Trosa sommarteater 

Attributmakare: Irene Englund 

Spelplats: Trosa Sommarteater på Garvaregården i Trosa. Föreställningslängd ca 50 min. Spelas utomhus.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.