/

Hängmattan 3: Stina Roxlund

Sörmländsk sommar är i bästa fall ekarnas skugga, sjöarnas svalka och lugna dagar på balkongen. Eller i hängmattan. Trakten drar åt det dubbla halvslaget om trädstammen och tar en slurk kall rabarbersaft. Och lyssnar på sommartips från gamla vänner och nya bekanta. Vår nästa gäst är författare och psykolog. Hej Stina, vad händer i sommar?


Hej Trakten!
Jag har nyligen blivit kaninägare och sommaren ska därför ägnas åt att gosa och lära känna våra nya familjemedlemmar. Jag kommer också ta en tur till Stockholms skärgård och Orust där släkten har sommarstugor. Givetvis kommer semestern också ägnas åt min favoritsysselsättning: att skriva. Jag har en ny bokidé i tankarna som riktar sig till en lite yngre läsargrupp. Den berättelsen ser jag fram emot att utveckla. 

Stina Roxlund från Eskilstuna med sin debutroman Servitrisen.

Har du något skönt kulturtips för hängmattan?
Moa Herngrens bok Svärmodern är en riktigt bra berättelse om hur knepiga familjerelationer kan bli. En son vars mamma och fru är lite för lika varandra, dessvärre gällande sina mer komplicerade sidor, vilket krockar gång på gång. Herngren balanserar fint de olika perspektiven och man kan därför känna sympati med de olika karaktärerna, trots att de själva inte förstår den andres goda intentioner.

Spänningsförfattare lever farligt.

Mitt andra tips är Meg Wolitzers bok En kvinnas övertygelse. Jag läste den för något år sedan, men den dyker fortfarande upp i mina tankar då och då. Den handlar om en kvinnas vuxenblivande och om att hitta sin väg i livet. Hon inspireras bl.a. av en samtida feministisk ikon, som får henne att fundera över sina värderingar, men brottas även med lojaliteten till pojkvännen hemma i staden där de växt upp. Wolitzer har även skrivit Hustrun som också finns som film.

Ett streamingtips är Starstruck på HBO, skriven av komikern Rose Matafeo som också spelar huvudrollen. En rolig och mysig serie om en väldigt vanlig tjej som börjar dejta en känd filmstjärna. Förutom att lära känna honom behöver hon hantera medias intresse och andras reaktioner på deras relation. Du kommer både bli kär och få skratta gott när du ser denna serie. 

Men om man behöver röra på påkarna lite då?
Till alla barnfamiljer vill jag rekommendera Paltorps Hage utanför Nyköping. Det är en gård med några djur men framförallt klätterbanor i olika svårighetsgrader. Det finns även möjlighet till hopp i hö och käpphästhinderhoppning, m.m. Jättemysig utflykt för hela familjen. 


Stina Roxlund debuterade häromåret med den gotiska spänningsromanen Servitrisen, som du kan hitta på alla lyssningstjänster, t.ex. här. Du kan också följa Stina på Instagram. När hon inte skriver böcker och klättrar i repstegar jobbar hon som psykolog.


Fler upplevelser i Trakten

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.