/

Hängmattan 2: Elisabet Jansson

Sörmländsk sommar är i bästa fall ekarnas skugga, sjöarnas svalka och lugna dagar på balkongen. Eller i hängmattan. Trakten drar åt det dubbla halvslaget om trädstammen och tar en slurk kall rabarbersaft. Och lyssnar på sommartips från gamla vänner och nya bekanta. Vår nästa gäst är en bloggande hantverkare. Hej Elisabet, vad har du för dig i sommar?


Hej Trakten!
Min sommar är i stort sett obokad, förutom en vecka när jag ska åka på kurs. En och annan tidig cykeltur kan det bli, ibland med morgonbad i Mälaren eller Eskilstunaån. Kanske blir det dagsutflykter med bil till några utställningar som jag vill se. Och så har jag börjat göra verklighet av ett par vävidéer som jag har grunnat på ett tag.

Elisabet hantverkar i många textila former, bl.a. vävning.

Har du några lästips?
En av mina senast lästa böcker är Lektioner i kemi av debutanten Bonnie Garmus. Jag sträckläste för att få veta hur det skulle gå för den kvinnliga kemisten och forskaren i en mansdominerad värld i Florida på 1960-talet.
En annan favorit är Mormorsresan av Edith Unnerstad. Berättelsen gjorde starkt intryck på mig när vår fröken läste den för oss i 4:an eller 5:an, några år efter utgivningen 1959. Boken utspelar sig ”på den tiden när Gustav V just hade blivit kung i Sverige”, dvs strax efter 1907. Pojken Anders får följa med sin mormor, som är hårkulla från Våmhus, på en årslång arbetsvandring från Dalarna till St Petersburg. ”Somligt i boken är sant och annat är dikt” säger författaren. Spännande tyckte jag då, för länge sedan, och även nu.

Läs en klassiker i sommar!

Har du några tips på upplevelser också?
För den som vill ut i naturen i närheten av Eskilstuna kan jag tipsa om
Gyllenhielmska leden. Ta stadsbussen till Sundbyholm och vandra de cirka 17 kilometerna till Torshälla, kanske med en liten avstickare till Slätvikens badplats. Från Torshälla går buss tillbaka in till stan.

Ekeby kyrkoruin, en smått magisk plats i det fördolda. Foto: Alpstedt (CC BY-SA 3.0)

I utkanten av Eskilstuna, mot Hällbybrunn, finns Ekeby kyrkoruin, en ganska anonym plats. Ekeby kyrka var i bruk i ett par århundranden tills den övergavs en bit in på 1300-talet troligen i samband med att Torshälla, som inte ligger så långt bort, fick stadsprivilegier år 1317. Resterna av den lilla kyrkan ligger i en hage, där det ibland går får, bakom Ekeby ridskola.


Följ gärna Elisabet på Instagram, där hon heter @textilainslag, och kika in på hennes fina webbplats.


Upptäck mer i sommar via Traktens kulturkarta

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.