/

Läsvärt om girighet

Att David Armini recenserar Andreas Cervenkas nya bok känns självklart, hans egen roman Röda siffror kretsar kring den svenska girigheten och vad den gör med oss, som individer och som samhälle.

Trakten läser
Girig-Sverige, av Andreas Cervenka, Natur & Kultur, 2022.

När Cervenka ännu en gång skriver om ekonomi gör han en ambitiös och i mitt tycke uttömmande analys av hur världslägets travbana fyllts av galopperande ekonomiska skillnader. Och hur demonteringen av folkhemmet gjort just Sverige till den ultimata platsen för detta.

I en bok om pengar gestaltas det med siffror. Några exempel:
* Fyll en Airbus med Sveriges rikaste. Då äger de mer än 6,2 miljoner svenskar sammanlagt.
* Sveriges miljardärer har ökat sin förmögenhet i förhållande till BNP näst mest i hela världen under coronapandemin, nämligen med 30 %.
* Om en Big Mac utvecklats i takt med bostadsrätter så hade den idag kostat 240 kr. Eller omvänt, om en 3:a i Vasastan, Stockholm, utvecklats i linje med KPI så hade den kostat 1,7 miljoner i stället för dagslägets dryga 10 miljoner.

Inflationsberäkningen är en anledning till bostadsrallyn och att vi idag har något av två valutor:
Konsumtionskronor, dvs det vi betalar mat, hyran, bensin med.
Tillgångskronor, dvs som sitter i fastighetsägande och aktieinnehav.
Att bostadspriser inte räknas med i inflationen, får resultatet att räntan hålls nere för att bromsa inflationen, vilket gynnar dem som sitter med fastighetsinnehav då det är billigt att låna pengar för att köpa fastigheter. Vilket driver upp priset på fastigheter så att ägarna kan låna mer och köpa mer.
Slutresultatet blir att penningmängden hos dem med pengar sväller medan den är oförändrad för dem som redan från början hade lite.

Cervenka är ekonomijournalist och har arbetat för bland andra Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Aftonbladet. Han har vunnit Stora Journalistpriset två gånger, år 2001 i kategorin ”Nya Medier” och år 2015 i kategorin ”Årets avslöjande” för granskningar av SCA, som bland annat ledde till att Sverker Martin-Löf lämnade alla sina uppdrag i svenskt näringsliv.

Hoppet? Inte mycket, när dåvarande ordföranden i Svenskt Näringsliv Leif Östling säger saker som ”vad fan får jag för pengarna”. Men Andreas Cervenkas bok borde alla läsa.

Kanske står det enda hoppet till att insikt ändå finns hos vissa av topparna, eller vad sägs om:
”Ta från de rika och ge till de fattiga. Bara så kommer vi till rätta med gängkriminaliteten i Sverige.” Sagt av Lennart Grebelius, en av Sveriges 542 miljardärer.


Köp Röda siffror via Davids hemsida, eller vanlig bokhandel.

David Armini

Född 1973 i Göteborg, och uppvuxen i Tanzania och på Gotland. Yrkeslivet har varit som entreprenör och matematiker – åter i Göteborg – men också i Norge och Indien.