//

Novelltävling med LitterArt och Trakten

Start

Sörmlands största litteraturfestival ordnar för tredje gången en stor novellpristävling, den här gången i samarbete med Trakten. Tävlingsjuntan leds av novell-aficionadon Jörgen Leidebrant, Vi bad honom att berätta om upplägget.

– Det är tredje året i rad som novelltävlingen för vuxna äger rum och där vinnaren presenteras på LitterArt. Vi försöker alltid ha en lokal förankring i temat. Så också denna gång när det handlar om att skriva en kort spökhistoria/rysare/skräck (max tre sidor) som utspelar sig i Sörmland. Förstapris är 3000 kronor och de tre pristagarna publiceras i Trakten!

Novellist, skolbibliotekarie och poddare, bl.a.

Tre lakan, det låter nåt! Men vem är Jörgen Leidebrant?

– Jag är skolbibliotekarie till yrket men har skrivit i hela mitt liv. På senare år mest noveller. Tillsammans med några vänner har jag en podd som heter Novellskrivarna och som finns på Spotify och Soundcloud. Den är nu uppe i 26 avsnitt. Det är också vi i Novellskrivarna som är jury i tävlingen. Jag har skrivarkurser för vuxna på Folkuniversitetet och har precis slutfört en utbildning till förlagsredaktör. Fredagen den 14 oktober håller jag, tillsammans med Magnus Edgarsson, en sorts litterärt talkshow som invigning av LitterArt gästabud. Då presenterar vi också vinnarna i vuxentävlingen!

Det får man inte missa, Trakten kommer att vara på plats och hurra för vinnare och andra deltagare, såklart! Fast först måste de skriva något. Vilka är dina tips?

– Skriv något som du själv går i gång på, något du själv skulle vilja läsa. Det är ofta bra ”att gräva där man står”, till exempel inspireras av en miljö som du känner väl. Håll dig till reglerna för temat men ta gärna ut svängarna så mycket det går inom det. Det är mycket vunnet om det är något som sticker ut, som man inte riktigt läst förut.

Och innan man skriver (och medan man skriver) ska man läsa. Mycket och hela tiden! Vad läser du, just nu – noveller och annat?

– Just nu läser jag om en gammal favorit, ”Bröderna Karamazov” av Dostojevskij. Det tar tid för jag är en långsam läsare. Men de senaste novellerna jag läste var skräcknoveller av John Ajvide Lindqvist. Särskilt ”Gräns”, som också blivit film, gjorde stort intryck på mig.

Anmälan och info om tävlingen hittar du här.


Foto längst upp: socialneuron Pixabay

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.