/

Nyckelskramlarna

Ljud kan vara en symbolhandling och sådana är viktiga, ibland det enda man har, i kampen för ett bättre liv. Blanca Firpo vet hur den kampen såg ut i militärregimens Argentina, men också i en stillsam, sörmländsk småstad. Trakten har fått möjlighet att publicera ett kapitel ur Marie Sälmark porträttbok om Blanca Firpo. Marie presenterar först boken i text, därefter kommer hennes inläsning.


Vi träffades på torget i Nyköping när Blanca Firpo var med och startade nyckelskramlingen för alla människors lika värde. Vi skramlar fortfarande mot nazism, rasism och främlingsfientlighet, för det fria, öppna och demokratiska samhället.

Blanca kom som politisk flykting med sin familj från militärdiktaturens Argentina 1983. Hon hade suttit fängslad i dödslägret ESMA – misshandlad, våldtagen, torterad. Blanca bad mig skriva boken om hennes liv. Jag åkte till Buenos Aires, besökte koncentrationslägret, lyssnade i rättssalen där torterarna förnekade allt, träffade den unga kvinna som var bebis när Blanca räddade henne från militärens tortyr.

Blanca och de andra som startade nyckelskramlingen i Nyköping ville få människor att protestera mot rasismen och de antidemokratiska krafterna som riskerar att slita itu och förgöra vårt samhälle.

Här kan du lyssna på ett kapitel ur ”Lukten av min egen rädsla”. Det handlar om nyckelskramlarna i Nyköping som i februari firade 15-årsjubileum.

Hör hela den gripande och ständigt aktuella boken på Storytel.

Marie Sälmark

Marie Sälmark är pensionerad journalist som numer skriver mer än någonsin. 2015 publicerade Notis förlag hennes debutbok "Lukten av min egen rädsla", en dokumentär om en överlevande från militärdiktaturens dödsläger i Argentina. Hon har nyligen slutfört en novellsamling och skriver på sin första roman.