Maten är alltid med oss, frukost lunch och middag, till vardag och på fest. För att inte tala om virtuell mat. Kockprogram fyller tablåerna och kokböcker tynger våra hyllor. Dessutom kan vi hitta mat i sociala medier, där bilder på vacker, rolig och avancerad mat rusar förbi i flödet. Trakten kollade läget med Sörmlands mesta matbloggare för att få bättre pejl på #mat&sånt.
Olivia Wiik från Strängnäs pluggar till dietist i Uppsala. Under pandemin blev det distansstudier såklart, men det har funkat bra för en IT-van student som Olivia. Med sitt Instagramkonto @oliviaslthykost har hon i skrivande stund över 17 000 följare! Dessutom har hon en blogg med en diger och växande receptsamling. Att skriva om kost och hälsa kändes rätt självklart och har också passat väl ihop med studierna.
– Med mitt hälsointresse så blev dietiststudierna en bra väg, säger Olivia. Jag är ju ute efter att krossa lite myter med evidensbaserad vetenskap och då behöver man plugga. Det kan vara ett infekterat ämne och man måste ha koll på det man pratar om.
Dietister studerar allt från näringslära och hur kroppen påverkas av mat och matkemi, till sjukdomar och hälsa kopplat till mat. Men också lagstiftning och regler och annat som rör livsmedelsindustrin. Så småningom tänker Olivia jobba inom vården ett slag för att skaffa erfarenheter men slutmålet är att starta eget och jobba med uppdrag som dietist och ägna sig mer åt sociala medier. Och kanske göra en kokbok.
– Att inspirera är den andra biten, den större delen egentligen. Jag vill visa att det inte behöver vara så krångligt med mat.
Vi kommer in på matfilosofi, just enkelheten är central.
– Mina recept ska vara så enkla att det faktiskt blir av att man lagar dem. Idag finns andra lösningar hela tiden tillgängliga. McDonald’s är öppet dygnet runt, då behövs påminnelser om att det kan vara lätt att laga gott, roligt och nyttigt. Mat är glädje och livskvalitet!
Sen gillar jag verkligen inte uttrycket “unna sig”. Mat är inget man unnar sig!
Kopplingen mellan mat och socialt umgänge är djupt rotad. Många som lever i ensamhushåll kan nog känna igen sig i att man tappar geisten när det gäller att laga mat från grunden. Kan sociala medier ändå fungera som ett sammanhang som gör matlagning kul?
– Jo, det är ju mer motiverande att laga till flera. Men jag hoppas kunna inspirera även där, för det är viktigt.
– Andra saker som är viktiga är att välja mer fördelaktiga ingredienser. Och även i denna bit gäller att jag tittar på vad vetenskapen säger. Sen är det förstås viktigt med miljö. Jag tycker inte att man behöver förbjuda. Älskar man kött så äter man det, men där vill jag visa på andra möjligheter, att det finns alternativ så att man inte äter det hela tiden för vi behöver minska den globala köttkonsumtionen. Men utifrån inställningen att det ena inte behöver utesluta det andra.
Det är inte bara om kött/veg som åsikterna går isär.
– Många andra konton hävdar saker som de inte har belägg för. Det kan gälla viktfokus som blir ovetenskapligt, eller att det är farligt med gluten och laktos. Sen gillar jag verkligen inte uttrycket “unna sig”. Mat är inget man unnar sig! Många som har erfarenhet av ätstörning följer mig och då blir det extra viktigt att jag skriver klokt. Självklart kan jag känna en oro för att någon ska känna sig “triggad” av en text eller en bild men ofta upplever jag att de som följer mig blir lugnade av vad jag skriver – att de blir påminda om att det är okej att äta. Mat är INTE farligt!
Det finns bra och dåligt på sociala medier, Olivia följer också många andra konton och ingår i en större gemenskap där man delar varandras inlägg, peppar och stöttar. För henne är det en väldigt positiv sfär och hon vill gärna fortsätta finnas med och även ägna mer tid åt det framöver. Eftersom kontot handlar en del om att krossa myter är det dock viktigt vad som syns och hur.
– I nuläget gör jag kontot helt utan inkomster. Några gånger har jag fått pröva produkter men några pengar har inte kommit in. Det beror på att jag tackat nej till sånt som jag inte känner att jag kan stå för.
I Olivias bilder och texter om hur mat, kost och hälsa funkar finns en folkbildande strävan. Det hon står för är förankrat i vetenskap.
– Gluten och laktos är ett par envetna myter, hur de funkar i kroppen. Men även aspartam omgärdas av myter. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det är giftigt – folk tror att det är ett nervgift! När jag skriver om det blir det kommentarer.
– Men jag måste upprepa att jag inte är ute efter att döma, jag tror inte att det funkar. Alla får leva som de vill. Däremot tycker jag att det är viktigt att den som går ut med tips och råd till andra har belägg för det och där kan jag vara lite mer bestämd och faktiskt säga att andra har fel. Det är så viktigt att inte grotta ner sig i det här med mat. Man ska inte fastna i regler och begränsningar. För det är ju verkligen så att man kan äta allt men inte alltid.