//

Klauningers halvår – tredje solon och andra stipendiet

Torshällabördige Samuel Klauninger startade sin solosvit hemma på Ebelingmuseet, som Föreningen Ebelingmuseets vänner-stipendiat 2022, fortsatte på Galleri PS i Göteborg och hänger nu Blåjeans hela sommaren på Eskilstuna konstmuseum, som Eskilstuna konstförenings stipendiat 2023.

Trakten ser:
Samuel Klauninger, utställning, Blåjeans, den 27 maj till den 27 augusti, Eskilstuna konstmuseum.

Måleriet är fortsatt förankrat i figurativ folkkonst med mål att förmedla färgtoner av verkligheten. I utställningen på Eskilstuna konstmuseum visas mestadels nya verk från det senaste halvåret.

Fint ljussatt i museets mindre rum.

Han målar ofta med platt perspektiv likt Picassos teknik och tar inspiration från skejtkultur, musik och reklam för att rita/måla små verk. Klauninger verkar ha någon slags demokratisk drivkraft i att konst även kan vara för dem som måste måla vid köksbordet och inte har råd med ateljé och stora dyra material. Och han vill sammanfoga teckning och målning.

Klauningers nyaste verk är målade med akryl på spånskiva. Det ligger i linje med hans engagemang för konsten. Men det sker något spännande: en mystifiering. Folkkonst och konsthistoriska epoker låter sig oblygt blandas med denna vilja till det enkla. Ju tydligare och starkare motiv och färger, som ibland verkar närmast självlysande, desto mer mytiskt blir det. Det finns en andlig dimension som Klauninger får fram genom försmädlig förenkling. Att måla enkelt och tydligt är så klart svårt och kräver omfattande övning och uthållighet. Man kan inte annat än att hoppas att detta intensiva halvår gett Klauninger möjlighet att jobba mindre som högstadielärare och mer som konstnär – och att det förblir så en tid framöver.

Utställningen arrangeras av Eskilstuna konstförening som varje år delar ut ett stipendium till en förtjänstfull konstnär med anknytning till Eskilstuna. Första gången stipendiet delades ut var 1961.

Samuel Klauninger, född 1995, är uppvuxen i Torshälla och bosatt och verksam i Malmö. Eskilstuna konstförening skriver i sin stipendiemotivering: ”Med sin finstämda förmåga att infiltrera konsthistoriska epoker med oväntade element skapar Samuel en egen unik stil och ett uttryck som berör och fascinerar.”

Se några av Samuel Klauningers verk på hans Instagram:

https://www.instagram.com/samuelklauninger/

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.