/

Folkkonst hyllas när Eskilstuna konstföreningen utser årets stipendiat.

Eskilstuna konstförening har sedan 1961 delat ut ett årligt stipendium till en förtjänstfull konstnär med anknytning till Eskilstuna. Årets stipendium går till konstnären Samuel Klauninger som är uppvuxen i Torshälla, numera bosatt och verksam i Malmö.

Han började sina konststudier på Eskilstuna folkhögskola för att därefter gå vidare till Konstfack i Stockholm.

Samuel Klauninger är en konstnär som verkar inom den folkliga konsttraditionen och som gärna låter sig inspireras av tv-spel, serietidningar och skejtkultur. Med sin unika förmåga att införliva konsthistoriska epoker med nya och oväntade element, får Samuel Klauninger en fängslande och berörande konststil. Förutom stipendiesumman på 10 000 kr ingår även en utställning på Eskilstuna konstmuseum. 

I utställningen Blåjeans, presenterar ett urval av Klauningers tidigare verk ihop med måleri från det senaste halvåret. Han arbetar främst i liten skala och eftersträvar ett uttryck där både måleri och teckning samverkar. Verken kommunicerar små berättelser som tagna ur olika verkligheter. Lördag den 27 maj öppnar utställningen på Eskilstuna konstmuseum. Invigningstalare är Mårten Carlson, konstlärare på Eskilstuna folkhögskola och tidigare lärare till Samuel Klauninger. Utställningen Blåjeans pågår till den 27 augusti.

Ulf Rehnholm

Konstnär med över 30 års erfarenhet av att arbeta med konstprojekt, huvudsakligen med foto, film och ljud. Folkbildare och poddare som älskar att upptäcka nya saker.