//

Dubbla stipendier till Samuel Klauninger

Föreningen Ebelingmuseets vänner stipendie gick 2022 till Torshällabördige Samuel Klauninger. Hans utställning Magnetisk nollpunkt ingår i stipediet.

Trakten ser:
Samuel Klauninger, Magnetisk nollpunkt, utställning, Ebelingmuseet, Torshälla, 28 januari till 12 februari. Vernissage den 28 januari kl 12–16 med stipendieutdelning kl 13 av Tryggve Lundh.

Efter en examen i ämneslärarprogrammet vid Konstfack, inriktning gymnasiet, Bild och Design, är Klauninger nu verksam i Malmö. Där förmedlar han dagligen kunskap, som högstadielärare, och ibland om konst som bildlärare. Men likt en poet som letar efter språket bortom språket, bortom orden, för att förmedla ett fruset ögonblick, ser Klauninger konsten som ett språk med möjligheten att nå, beskriva och förmedla särskilda nyanser av verkligheten. Han hämtar även inspiration från musikens form av uttryck. ”Musik är känslornas stenografi” är det sagt. Helt klart är Klauninger på jakt. I Torshälla visar Klauninger endast teckningar. En renodlad soloutställning således och den första i institutionell miljö för stipendiaten.

Hur känns det att ställa ut på hemmaplan? 

– Det känns jättebra, att kunna promenera hit från mitt barndomshem, och jag har varit här många gånger på Ebelingmuseet under uppväxten, med dagis och skolan, och sett samlingarna många gånger. 

Hur fann du fram till din teknik att ”rita” målningarna?

– Komposition och färg är centralt i mitt arbete. Jag försöker göra det lätt för mig och börjar med kompositionen via teckning med blyerts och lägger sedan till färg. 

Folkkonstens mättade färger blir i din konst ibland nästan självlysande. Vad ligger bakom det valet?

– Jag är påverkad av populärkulturen runt omkring mig och reklamens starka färger. Samtidigt så finns det ju ironi i det.  

Många av dina verk verkar vid en första blick ha ett platt perspektiv. Hur tänker du kring det? 

– Man vill ju att allt ska synas. Men jag tycker mycket om Picasso och hans teknik… 

År 2022 blev du även Konstföreningens stipendiat och kommer att ställa ut i maj på Eskilstuna konstmuseum. Får vi se andra verk där?

– Planen är att jag ska visa akrylmåleri där. Jag får mata på helt enkelt. Jag har en soloutställning planerad i Göteborg i mars också på Galleri PS där jag ska visa en samling måleri. Tre soloutställningar på ett halvår gör att jag hetsar med målningar i vardagsrummet efter jobbet på skolan. Måste nog försöka boka av lite pass på mitt högstadiejobb…    

Torshällabördige Klauninger har tecknat av Allan Ebelings ”Vattenbärerskan”. Foto: Pressbild

Se några av Samuel Klauningers verk på hans Instagram:

https://www.instagram.com/samuelklauninger/

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.