Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/a/4/a49e0ae0-cd07-4079-9623-1e1f04bfed29/trakten.nu/public_html/wp-content/themes/fox/inc/admin/import.php on line 298
Vilken trakt? – Den löjligt hoppfulla kulturens trakt, såklart! – Trakten
//

Vilken trakt? – Den löjligt hoppfulla kulturens trakt, såklart!

Traktens chefredaktör om #1 och en ljusnande framtid.

Trakten tar sats, en ny kulturtidskrift som vill vara både bred och djup. Men vi vill inte stanna i det djupa hål som var våren 2020. Nej, Trakten siktar framåt, uppåt, med obotlig optimism, mot en ljus framtid.

I Boccaccios Decamerone (1353) isolerar sig en grupp ädlingar under pestens härjningar på ett gods utanför Florens. För att uthärda sysslolösheten medan de väntar på att fattigare typer ska dö färdigt utanför murarna, ägnar de sig åt att berätta historier. 

Vårens klassikerhit, snabbt utprånglad av vakna förlag, är Albert Camus Pesten (1947). Den berättar om en hjältemodig kamp mot fruktansvärd sjukdom och är klart läsvärd. Men är det verkligen den som speglar 2020 allra bäst? Decamerone kan ge en väl så god bild av människor som blir isolerade, frustrerade och uttråkade. Vi kanske inte turats om att dra skabrösa skrönor om kåta munkar och giriga präster men ljudboksförlag och streamingtjänster karvar guld. För berättelser och betraktelser lindrar.

Det här året, asså.

Sörmland satte sig självt på kartan. Inte på ett bra sätt. 

Statarnas och tegelbrukens landskap, baronernas och kungarnas. Det var Sörmland. Men vad är vi nu? Den utskällda vårdens landskap? Eller de hårt ansatta men hjältemodigt slitande undersköterskornas bygd? Varför inte den ständigt strävande, löjligt hoppfulla kulturens trakt? Vi gör ett försök med det sistnämnda. Att berätta historier och analysera världen från vår Decamerone-isolering. Tema för första numret är ”platsen”. Utifrån det har vi bjudit in några av de skarpaste pennorna vi vet att utforska och underhålla.

Birger Schlaugs essä är ett historiskt nedslag om vattenläkaren Clara Emilia Smitt. Politiken granskas i Johan Erikssons intervju med en av kultursveriges giganter, Lotta Finstorp (M). Arkitekturen analyseras i Anna-Lena Carlssons essä om Eskilstunas nya högskolehus. Katrineholmskonsten betraktas initierat i Oksana Verkholas fotoessä. Det blir poesi av Håkan Boström och Anna Enbom, socialt skrivande med Karin Flygare, en stor intervju med Christina Jutterström och mycket mer! Matiga, roliga artiklar och notiser om kulturhändelser, konst, litteratur, musik, hembygd, historia och teater.

Det här är första numret av Trakten, en kulturtidskrift som finns för att den behövs. Vem behöver den? Allra först vi som skriver. Så är det med kultur, den skapas ur ett behov och det är aldrig säkert att det behovet delas med en stor publik. Men precis som Boccaccios ädlingar har vi som bidragit till det här numret skärpt oss för att förnöja, förströ och fördjupa. Dessutom hittar man i Trakten nyheter och notiser om allt som händer i kulturlandskapet framför andra. Löjligt, oförväget hoppfulla är vi på väg mot en ljusnande framtid.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.