///

Höj rösten i rutan!

Erling Persson bjuder under Katrineholms kulturnatt+ in till en manifestation för såväl yttrandefriheten som formuleringskonsten. Gå ner till Plattan på perrongen, höj rösten och uttryck din åsikt!

Hej Erling! Du vill få folk att höja rösten under Katrineholms kulturnatt. Berätta: vad är tänkt att ske?

Jag hoppas att kulturnattens besökare är sugna på att recitera eller rappa. Att framföra sin åsikt, rapportera eller berätta om något de vill ska få plats i offentligheten. På max en minut. Vi ritar upp en ruta som reglerar rytmiska röster – i den gäller regeln max en minut per deltagare per ”röstomgång” som är fem minuter. Vi börjar klockan 17.00 lördag den 27 november. Plats plattan på Perrongen.

Rappa och recitera i ritad ruta! Foto: Oksana Verkhola

Men varför, vad är vitsen med att ställa sig på ett ”torg” i Katrineholm och rappa eller tala – snackas det inte redan tillräckligt i dagens samhälle?

Det är många som känner att de inte får höras i det offentliga rummet. Det är många berättelser som inte får plats, det saknas en hel del rapportering och det är jag inte ensam om att tycka. I en stark demokrati finns det plats: enkelt uttryckt och summerat med en hashtag #dinrösträknas. Sen finns det så klart lagar som reglerar yttrandefriheten – frihet under ansvar gäller.

Hör Erling förklara ”Ritad ruta”.

Räcker det inte med tillgången till det offentliga rummet som sociala medier ger? Alla har väl möjlighet att uttrycka sin åsikt i dagens digitala samhälle?

Öppen scen är otroligt populärt. Det finns en längtan efter att bli sedd, efter att få stå inför en publik. En längtan efter att bli socialt bekräftad. Att mäta antal följare och likes når inte ända fram när det gäller den sortens bekräftelse.

Om du själv skulle hålla ett brandtal, vad skulle det handla om?

Det har jag hållit flera gånger på Österskans i Halmstad. De flesta tror nog att det är en hård dikt, och inte ett brandtal, som frågar om vi kan lita på det vi ser, om vi kan lita på våra sinnen och hur vi läser bilder. Vad som händer när vi försöker kväva eller medicinera det fria sinnet för att försöka få det att passa in i en sval och balanserad norm. Jag har ett brandtal om amerikansk politik också som är ett samarbete med Plasmafuse och det finns på Spotify.

Tror du att det hjälper att hålla brandtal?

Kraften i att framföra något muntligt ska inte underskattas. Det finns det hur många exempel från historien som helst att lära sig av. 

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.