Sökes: chefredaktör

Start

Under tre år har kulturtidskriften Trakten haft Axel Hellby som chefredaktör. Vid årsskiftet lämnar råttan skeppet – förhoppningsvis inte en sjunkande skuta utan en stolt kultur-Argos, på väg mot nya äventyr. Men vem tar över rodret?


Vad är Trakten?

Ur olika regionomspännande kulturprojekt växte tanken på en sörmländsk kulturtidskrift. Författaren och journalisten Johan Eriksson hade idén och det tekniska kunnandet. Axel Hellby hade hybris nog att tacka ja till att vara chefredaktör. Den digitala tidskriften släppte sitt första temanummer sensommaren 2020. Pandemin grasserade men det blev ändå en lyckad premiär. Sedan dess har ett par nummer om året nått Sörmland och världen, samt mängder av artiklar däremellan. Ibland kommer djuplodande litteraturessäer, ibland nyhetsnotiser om rejv eller loppis. Trakten vill var breddjup snarare än bråddjup. Och knyta samman Vingåker med Trosa, Flen med universum.

Vad gör chefredaktören?

Bossen sitter vid datorn, svarar på mejl, planerar innehåll, redigerar texter, skriver eget, säger nej, säger ja och mycket annat. Under några korta år har Trakten blivit ett mycket löst men också mycket intressant nätverksprojekt. Och chefredaktören är den som lär känna flest kulturskapare och kulturbyråkrater. Jobbet är ofta ideellt, emellanåt arvoderat.

Chefredaktören gör höstens temanummer också, innan han i december lämnar över till dig.

Varför slutar chefredaktören (om det nu är så givande)?

Med allt nätverkande har nya uppdrag och utmaningar hopat sig. Axel jobbar idag som skrivpedagog på Åsa folkhögskola och är styrelseordförande för ett stort litteraturpris. Under fjolåret gav han också ut en lärobok om poesi (ihop med Johan Eriksson) och två spänningsromaner. Han hinner och orkar inte riktigt längre. Men utan Trakten hade mycket av det andra aldrig hänt!

Vad krävs av en ny chefredaktör?

Du ska kunna skriva bra och stötta andra i deras skrivande (de som faktiskt gör Trakten). Du behöver kunna säga nej till texter som inte håller (Trakten är aldrig perfekt men ambitionen är hög). Och du behöver stå ut med att balansera mellan det ideella och det professionella.

Vad får den nya chefredaktören?

Betalt, om det finns pengar. Precis som andra Traktenskribenter är bossen med och delar på de stålar som finns. Trakten vill underlätta och möjliggöra kultur och kulturjournalistik. Du som tar över får också hjälp av gamla redaktören (i mån av behov) med att sätta dig in i Traktens plattform, i kontaktnätet, i de gamla ordningarna (som du också får ändra på). Bakom tidskriften finns kulturföreningen, vars styrelse godkänner valet av ny chefredaktör. Man väljs på två år. Mest värdefullt är dock möjligheten att göra kultur och lära känna kulturens Sörmland (and beyond).

Hur söker man?

Börja med att mejla redaktion@trakten.nu och berätta att du är intresserad. Beskriv i korta ordalag dina erfarenheter och tankar kring kultur i Sörmland och att göra Trakten. Sen hörs vi på telefon eller något videomöte. Självklart vill vi se något du skrivit också.


Trakten använder ny teknik, precis som San Fransisco Chronicle gjorde 1994, på bilden syns Bill German och Jack Breibart fotograferade av Nancy Wong. Slips är frivilligt men man behöver stå ut med att lära sig WordPress. Om Axel klarade av det kan du också – vi lovar!

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.