Selanderpriset till Laurén

Det är prissäsong och Sörmlands kanske allra finaste pris, alla kategorier, har nu delats ut. Journalisten och författaren Anna-Lena Laurén är årets pristagare av Selanderpriset. Trakten stämmer in i hyllningskörerna.

Selanderpriset är instiftat av Eskilstuna-Kurirens stiftelse för att erinra om J A Selanders gärning. Den mångåriga chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren var en av få publicister i Sverige som stod upp för det fria ordet under åren före och under andra världskriget. Han bidrog därför till att svenskarna fick kännedom om nazisternas och Hitlers agerande under krigsåren och tiden strax innan, trots statens försök till censur och indragningsmakt.

Priset, som är på 100 000 kronor, och delas ut av Eskilstuna-Kurirens stiftelse, ges alltså till Dagens Nyheters och Hufvudstadsbladets korrespondent i Sankt Petersburg. Som författare fick hon stor uppmärksamhet 2021 för boken Sammetsdiktaturen, om Putins Ryssland, ett verk som ger matnyttig bakgrund till situationen i världens största land. Dessutom på en mycket behaglig, essäprosa.

Ur juryns motivering: Med en tydlig röst och en aldrig svikande stilistisk säkerhet har Anna-Lena Laurén förbättrat och fördjupat våra kunskaper om Ryssland. Hon skildrar de inre skeendena i Kreml, ger oss en inblick i vardagslivet och hur ”vanliga” ryssar tänker och lever med samma skärpa och stringens. 

Läs mer om priset och yttrandefrihetskämpen J A Selander på stiftelsens hemsida.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.