///

Sagan om kroppsbyggarn

Skribenten och Nyköpingsbon Christoffer Andersson bjuder Trakten på nyskriven kortprosa. Verket heter Sagan om kroppsbyggarn.


Har du hört den om kroppsbyggarn som satt på stoln och dog? Hjärtat gav upp efter femti år av trogen tjänst. Muskler som michelingubben hade han men från ett ögonblick till nästa va dom inte värda skiten under skorna. Så kan det gå. 

Jag tänker pån ibland. Kämpa i så många år å sluta på en stol å sen två meter under marken, adjöss för alltid. Å så finns folk som rökt sen barnsben å levt längre. Livet är bra orättvist. 

Kroppsbyggarn klädde sina mindervärdeskomplex i michelin och muskelvävnad och kalla sig vuxen. En gång slog han sönder en lokal för att nån retan. En annan gång var han färdig att strypa nån för en käftsmäll. Henrik Bromander skulle knappast ha hittat pån bättre. 

Men nu ligger han två meter under marken och det enda man minns av en är lokalen han slog sönder och att han nästan ströp nån för en käftsmäll och att han var femti när han satte sig på stoln och dog.


Illustrationen är specialgjord till Christoffers saga av designern och tecknaren Ernst Hellby.

Christoffer Paulstam

En äldre man på cykel stannade bredvid mig och satte foten i backen. ”Ursäkta,” sa han, ”men jag måste bara säga: vad glad jag blir när jag ser en människa gå och läsa en bok istället för att titta ner i telefonen!” Han tackade mig två gånger, sa att jag gjort hans dag och cyklade vidare, nynnande på en frisk melodi.