////

Pandemin blåste nytt liv i romanen

Omslag Augustenbad en sommar

Pandemin har fått många kritiker och läsare att åter greppa efter verk som Albert Camus Pesten, Boccaccios Decamerone och Stephen Kings Pestens tid. Nu har även Anneli Jordahls roman “Augustenbad en sommar” från 2011 fått nytt liv. Tillsammans med cellisten Willem Stam och violinisten Anders Lagerqvist har författaren skapat ett scenprogram som varvar utdrag från romanen med nyskrivna texter, musik, bilder och scenografi. 

Trakten passade på att ställa några frågor till Anneli om romanens pånyttfödelse och kopplingen till verklighetens Bie. 

Anneli Jordahl foto Kajsa Göransson
Författaren Anneli Jordahl. Foto: Kajsa Göransson

Hur fick ni idén till “Välkomna till Augustenbad”?

– Jag tilldelades Eva Bonniers litteraturpris för min senaste bok Orm med två huvuden. Anders Lagerqvist skulle stå för musikinslagen vid en prisceremoni på Nedre Manilla. Vi träffades för att öva och jag läste ur boken medan han spelade. Det var väldigt roligt. Tyvärr ställdes ceremonin in på grund av pandemin, men Anders Lagerqvist föreslog att vi skulle ställa samman ett scenprogram där jag läser ur mina böcker. 

Vi kom på att min roman Augustenbad en sommar hade fått en förnyad aktualitet. En kurortsroman som utspelar sig i ett sörmländskt sommarparadis 1893. En berättelse om farsoter, isolering, och lidande. Augustenbad fick senare namnet Bie kallvattenkuranstalt. 

Bie brunnspark. Järnkällan. Foto: Katrineholms kommunarkiv.

Vårt första nummer har ju “platsen, trakten” som tema. Vilken är din relation till Augustenbad och Bie?

Jag flyttade från Stockholm och bosatte mig i Bie. Jag och min dåvarande man köpte ett 1700-talshus belägen alldeles vid kurortsparken. Jag fördjupade mig i traktens historia och blev så fascinerad av att alkoholism och syfilis botades med iskallt vatten i den prunkande parken. Det blev stoff till mina andra roman Augustenbad en sommar.

Vilka andra ställen besöker du gärna i Sörmland?

– I somras gjorde jag och en man en resa runt Sörmland och hälsade på vänner. Vi tyckte det var väldigt fint i Torshälla där vi besökte Ebelingmuseet och anrika Konditori Amarant där glassen var himmelskt god. Jag tycker också om bondgården Magdas vackra servering och butik. När jag under ett par år bodde i ett gammalt mejeri  i Näshulta åkte jag ofta dit och åt en verkligt god räksmörgås. 

Läs mer
Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl (Norstedts 2011)

Missa inte Birger Schlaugs text i Trakten #1 som också rör sig kring bad, hälsa och andligt välbefinnande, genom den fascinerande berättelsen om balneologen, författaren och debattören Clara Emilia Smitt.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.