/

Malin Marcko = stjärna!

Traktens ordförande, radiojournalisten Malin Marcko, är nominerad till ett av de finaste priser en europeisk radioräv kan få. Vi på redaktionen är djupt imponerad av vår kära ledare, ställer några snabba och uppmuntrar människan att fira lite.


Hej Malin, du är nominerad till Prix Europa, grattis! Vad är det för ett pris?

Det är ett TV- och radiopris som delas ut av alla europeiska public service-bolag genom en sammanslutning som heter EBU. Prisutdelningen är i slutet av oktober i Berlin och det är 20 nominerade i min grupp som är i klassen undersökande radio.

Har du en aktuell bild Malin? ”Alltså har bara bilder när jag antingen skickar en godnattpuss till Marcus eller dricker öl…. kan den här duga?”

Berätta om programmet du gjort.

Ett program jag gjort för Sveriges radio P1:s Kaliber som heter Den dolda övervakningen. Granskningen gäller de kameror som Teslabilar är utrustade med. Kamerorna kan i princip användas som övervakningskameror och filma med bra upplösning runt om en Tesla som står parkerad. Det innebär alltså att stora mängder information om oss vanliga människor som är ute på gatorna eller ute i våra trädgårdar kan samlas in, något som i förlängningen kan strida mot GDPR. Efter programmet har Tesla gjort vissa justeringar av sina kameror.

Har du några spaningar om radiodokumentärer?

Just nu verkar det gå mer och mer åt att själva berättaren och texten tar mer överhand än intervjuerna och att följa skeenden med mikrofonen. Det är väldigt mycket musik och stämning och allt mindre autentiska ljud. Det är väldigt sällan man får höra själva intervjusituationen i den färdiga produktionen. Den här utvecklingen har pågått ett tag men skruvas upp än mer nu, vad det verkar.

Hur firar en frilansande radiofantom när hon blir nominerad till Prix Europa?

Känns oerhört trist att säga att jag inte firat alls faktiskt. Kanske beror det för att jag är livrädd för att prata inför människor i grupp så att jag skjuter upp tanken på det hela eller att jag haft fullt upp med en annan publicering. Men tack för påminnelsen. Det kan ju vara värt ett litet firande.

Ja för tusiken, vi säger grattis till dig! Och så säger vi till alla andra att man kan lyssna på programmet här.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.