Lantz gästar berättarcafé

Nicklas Lantz gästar berättarkaféet.

Under årtusenden var muntligt berättande vårt enda sätt att sprida information, komma ihåg och föra vidare. Och kanske är mänsklighetens behov av berättelser större än någonsin nu när pandemin har satt stopp för fysiska möten och samtal.
Det är ett av skälen till att Studiefrämjandet Sörmland och Litteraturutveckling Region Sörmland arrangerar tre digitala berättarcaféer under våren.

I vanliga fall är ett berättarcafé en fysisk plats där människor samlas med kaffe och dopp för att ägna sig åt muntligt berättande. I digital form är det egentligen samma sak – fast var och en får fixa sitt eget fika.

Till varje digitalt berättarcafé är en särskild gästberättare inbjuden. Först ut, den 23 februari, är skådespelaren Nicklas Lantz, ursprungligen från Flen numera bosatt på Åland. Nicklas Lantz har specialiserat sig på egna tolkningar av teaterscenens klassiker som Hamlet, Cyrano de Bergerac och Romeo och Julia. Den här kvällen kommer han att berätta historier ur sitt omväxlande och spännande liv som skådespelare och skolflykting på Åland.

Till vårens andra berättarcafé, den 23 mars, är författaren, estradpoeten och berättaren Solja Krapu-Kallio inbjuden som gästberättare. Solja Krapu-Kallio är född i Finland men bosatt i Umeå sedan många år. Hon har bland annat varit både svensk och finsk mästare i poetry slam och turnerat med flera olika berättarföreställningar.

Sist ut som gästberättare den här våren, den 20 april, är skådespelaren Karin Fichtelius från Nyköping. Karin Fichtelius har bland mycket annat samlat på spökhistorier, så temat för vårens sista berättarcafé är givet.

Men ett Berättarcafé bygger på att deltagarna också vill vara med och berätta sin historia. Alla sorters berättelser är välkomna: barndomsminnen, myter, sagor och sägner, anekdoter, halvsanna historier och rent hittepå.

På www.studieframjandet.se/sormland finns mer information och länk till berättarcaféerna.

Lena Wistrand

Journalist, folkbildare, berättare och trädkramare. Bosatt i Sparreholm men på väg att flytta till gården Björndalsstugan söder om Katrineholm för att kunna krama ännu fler träd och skapa en oas av biologisk mångfald.