/

Kraftig ökning av antalet besökare på Sörmlands museum

Under sommaren hade Sörmlands museum drygt 74 000 besökare. Det är en ökning med 37 procent jämfört med sommaren innan.

– Bakom ökningen ligger främst utställningar som har lockat många, men också museivädret, säger Susanna Janfalk, länsmuseichef.

I en ny rapport från riksförbundet Sveriges Museer presenteras museernas besökssiffror för juni, juli och augusti. Rapporten bygger på svar från 163 museer och visar att museerna tillsammans har haft sju miljoner besök under perioden.

Publiken strömmar till … Nåja, de är nog redan inne och utforskar samlingarna. Har du inte möjlighet att åka till Nyköping? Du kan ändå söka och se massor av material här.

– Det här är verkligen ett styrkebesked! Museerna står stadiga som besöksmagneter och visar på sin viktiga roll i samhället, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Under sommaren 2023 besöktes Sörmlands museum av 74 026 personer, jämfört med 54 119 sommaren 2022.

– Det har varit en riktig museisommar i Sverige – med regn och rusk i framför allt juli och augusti, säger Susanna Janfalk och fortsätter:

– Framför allt är det här ett kvitto på att Sörmlands museum attraherar besökarna. Under sommaren har vårt stora dragplåster varit utställningen om NK:s möbler.

Rapporten visar på en nationell ökning på 8 procent jämfört med 2022. Södermanland är en av åtta regioner som sticker ut. Här har antalet besökare ökat med hela 21 procent jämfört med 2022, baserat på underlag från Arsenalen i Strängnäs, Ebelingmuseet i Torshälla, Eskilstuna konstmuseum, F11 Museum i Nyköping, Nynäs slott i Tystberga och Sörmlands museum.

Rapporten lyfter också fram att borttagandet av fri entré på statliga museer gav färre besök, men att övriga museer med fri entré har ökat besökstalen med 14 procent.

Till Sörmlands museum är det fri entré. Museihuset finns på Tolagsgatan 8 i Nyköping och är öppet tisdag–söndag klockan 10–17.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.