//

Inte bara en fysisk plats, utan ett sinnestillstånd

Biblioteksparken myllrar av människor, gamla och unga, som kommit för att fira 100-årsdagen av en av Nyköpings kanske mest ansedda författare genom tiderna: Maria Gripe.

Maria Gripes plats är inte bara fysisk en plats, förklarar Ann-Sofie Löw, nytillträdd kulturchef i Nyköping, utan också ett sinnestillstånd.

Min mor brukar tala om radioföljetongen av Tordyveln flyger i skymningen, en av hennes favoritberättelser. Inte undra på. Maria Gripe har skrivit 38 böcker, många av dem klassiker som fortsätter att hitta läsare, decennier efter sin tillblivelse. Få författare når den nivån.

De har översatts till 29 språk och står som ett av de främsta författarskapen inom barn- och ungdomslitteraturens till denna dag. Därför har nu äntligen, berättar initivativtagaren Lisbeth Sommarström, Maria Gripe fått sin rättmätiga plats bland Nyköpings vackra idyller, en plats för människor att tänka, läsa och samtala om livets och vardagens magiska ögonblick.

Biblioteksparken bakom Culturum myllrar av människor, gamla och unga, som kommit för att fira 100-årsdagen av Maria Gripe och invigningens av hennes egen plats i Nyköping.

Maria Gripes plats invigdes av Nyköpings nytillträdde kulturchef Ann-Sofie Löw. Hon förklarar att vi inte bara befinner oss på en plats, utan i ett sinnestillstånd, där stora, drömska frågor tvinnas samman med vardagens vanliga harv och än en gång bevisar litteraturens otroliga kraft.

Christoffer Paulstam

En äldre man på cykel stannade bredvid mig och satte foten i backen. ”Ursäkta,” sa han, ”men jag måste bara säga: vad glad jag blir när jag ser en människa gå och läsa en bok istället för att titta ner i telefonen!” Han tackade mig två gånger, sa att jag gjort hans dag och cyklade vidare, nynnande på en frisk melodi.