/

Händer i hembygdskretsar

Under sommaren har de sörmländska hembygdsgårdarna börjat öppna upp igen, och visst har det varit efterlängtat. Trakten har tagit en titt på en del av allt som är på gång.

Söndagen den 1 augusti är hembygdsgårdens dag. Det arrangeras träffar över hela landet. Oxelösunds hembygdsförening, t.ex. bjuder in till en dag med fika och upplevelser där man kan utforska natur- och kulturmiljön. Kl 11-17 pågår härligheterna och adressen är Gamla Oxelösundsvägen 23. Föreningen kan också bistå den som vill ro i skärgården.

Västra Vingåkers Hembygdsförening har kommit igång ordentligt med fika och quiz, ibland finns det våfflor och kaffe flera gånger i veckan! Ta gärna en titt på deras facebook-sida för att hitta dagar och tider.

Fogdöns hembygdsförening finns på den vackra Mälarön.

Den 9 augusti blir det veteranbilsträff och det är Fogdöns hembygdsförening som arrangerar. Förutom kaffe, varmkorv och lotterier blir det tävling om ”kvällens pärla”. Sen vankas fler arrangemang, bl.a. konsert och guidning till Fogdöns äldsta skola.

Hemvändardag ordnas den 14 augusti i Flen, där hembygdsföreningen i Thuleparken också har en utställning med foton från stans historia. Ta en fika och träffa gamla vänner och nya bekanta.

Den 26 augusti går årets upplaga av Bälgvikenvandringen av stapeln. Guide är Peter Carlsson och Husby-Rekarene Hembygdsförening är arrangör. Samling kl 18:00 vid Tunnbindartorp. Turens mål är inte bestämt men man kan hitta info på föreningens facebook-sida.

Nyköpings hembygdsförening har fina utställningar på kulturarvsmuseet Stadsvakten på Västra Kvarngatan 54, öppet sedan mitten av sommaren. Under resten av året kommer det att vara öppet för besök på lördagar och söndagar, entré 50:-. Föreningen har också mycket annat på gång, läs mer på hemsidan.

Augusti ut finns möjligheten att åka på en härlig båttur i Mälaren ihop med Stallarholmens hembygdsförening. Under färden med ångfartyget S/S Ejdern får man lyssna på en guide som berättar om traktens historia och framme vid Mälsåkers vackra barockslott finns möjlighet att äta picknick. Biljetter köps via Tickster.se.

S:t Olofs Gille, eller Torshälla hembygdsförening, har fortfarande inte riktigt släppt restriktionerna. Men växtmarknaden på Bergströmska gården verkar bli av, den 28 augusti. Ta en titt på deras infoblad, vill du köpa eller sälja stickling och honung är det här för dig.


Naturligtvis sker det oerhört mycket mer i hembygdskretsar. Ett bra sätt att skaffa sig koll är att ta en titt på Sveriges hembygdsförbund och välj Region Sörmland. Där hittar du en lista över alla föreningar vi har i våra trakter – de är ganska många! Din lokala hembygdsförening är ett trevligt sätt att lära sig mer om sitt samhälle och träffa andra som bor där. Ofta finns dessutom kaffe och bullar!

P.S. Är du engagerad i en förening och vill komma i kontakt med Trakten, för att tipsa om ett evenemang eller något annat du tycker borde synas i media, så når du oss på mejl: redaktion@trakten.nu. Är du själv intresserad av att skriva för Trakten lyssnar vi gärna på förslag och diskuterar idéer.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.