////

Galleri grundat i gemenskap

I Högsjö har det i två år testats ett koncept som liknar litteraturens egen-utgivning. Hyr en gallerivägg i en månad eller tre. Den kan användas för konst, som pop-up butik för ditt konsthantverk eller som back-drop för en blues-konsert. 

Eftersom flera konstnärer ställer ut och det finns flera små ”butiker” i lokalen får man mycket på köpet – förutom månadens konstnär som ställer ut i hästskon: de tre största väggarna. Det är Johnny Perssons verk som visas under mars månad: Konstnärliga bruksföremål eller brukbara konstföremål med grund i imponerande hantverkskunnande och materialkännedom. Det finns en vardagshumor i verken, någon slags street smart inställning till skapandet. Ett av verken kan man få som byggsats och sedan montera som man vill och förändra efter humör. Det finns en blinkning till Mondrian i verket och det är inte första gången när det gäller Perssons konst. Vackra vedträn målade med äggoljetempera är ett annat exempel på transformation. Å andra sida tappar inte träna sin funktion, färgen är naturlig och ofarlig (och därför brännbar). Läs och hör mer om Johnny Perssons konst i en tidigare artikel

Galleriet håller på att bli förening, vilket kommer att ge fler möjligheter till samarbeten. Ett som redan finns är det med Kari Korkeamäki som erbjuder gongbad i lokalen med jämna mellanrum. I lokalen finns också ett kafé med självkostnadspriser. Bakom en skärmvägg pågår arbete med att färdigställa ett rum till – som ska vara vigt åt konsthantverk. 

Bakom initiativet och den som just nu skriver på stadgarna för föreningen står KG Leonardzon: Musiker, konstnär och gitarrbyggare som även stod bakom Musikkafét i Högsjö som var igång till 2019. Han har galleriet tillsammans med Terese Hermansson men föreningen ska ha en styrelse bestående av sex personer som är utsedda. 
– Det finns redan många föreningar i Högsjö men det finns plats för den här också, säger KG Leonardzon. 

Foto: Oksana Verkhola

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.