///

Flykten till forntiden

Bild Länsstyrelsen i Södermanland

Just som hösten tar fart och kulturen börjar våga hoppas igen kommer nya besked från stadsepidemiologen. Trakten är en digital kulturupplevelse, precis som årets bokmässa, och visst kommer man en bit med datorn. Men kultur ska vara en rumslig upplevelse också. Vad ska man ta sig till? Vart flyr man när framtiden är osäker? Bakåt i tiden såklart!

Sörmland har alltid varit ett kulturlandskap. Det är spännande att spana bakåt, genom århundraden av hantverk och arkitektur, klasskillnader och förtryck. Om vi tar en promenad i skogen kring Vingåker, Strängnäs, Eskilstuna, Oxelösund, Flen eller Nyköping, hittar vi de allra äldsta spåren. Och det bästa är att vi kan uppleva dem i sakral och smittsäker ensamhet.

Forntidsvandringar i grupp har anordnats länge och i olika former. De är ett bra sätt att folkbilda sig, uppleva natur, träna på språk och umgås. Men du kan promenera själv också, eller i sällskap med en kamrat. Allt du behöver är ett material med karta och information om vad du ska hålla utkik efter. Sådant har Länsstyrelsen i Södermanland tagit fram, i samarbete med myndigheter, studieförbund och hembygdsföreningar över hela länet. De utmärkta materialen finns på svenska men också på många andra språk, tipsa gärna vänner med utländsk bakgrund.

Vägkarta över Södermanland från 1735

När du laddat ner din broschyr kan du ge dig ut på vandring. Vid Stenhammar, strax utanför Flen, finns ”Jättestolen”, ett klippblock som slipats fram under istiden. I Brandkärrsberget i Nyköping kan du kika ner i Mariebergsgruvorna, där man började ta upp järn på 1600-talet. Oxelösund ståtar med lämningar från bronsåldern och Vingåker har en gammal avrättningsplats (eller kanske flera).

Och här finns mycket mer att se. Av landets 400’000 fasta fornlämningar finns 90’000 i vårt landskap. Så, ta med en termos med något varmt att dricka och kanske en liten pensel: vem vet, du kanske gör nya arkeologiska fynd!

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.