////

Drakfestivalen 10-14 augusti

Tre konstarter möts i tre städer när Scenkonst Sörmland startar ny festival för barn i åldern 10-12. Dans, musik och film är varsin gren av verksamheten men för det mesta håller sig alla på sin kant. Drakfestivalen blir ett sätt för konstformerna att mötas. Trakten ringde upp festivalens producent Pontus Langendorf för en pratstund.

– Idén har funnits i flera år, säger Pontus. Egentligen var det meningen att vi skulle dra igång ifjol men som så mycket annat blev det inställt. Men idén var dels att visa upp Scenkonst Sörmland på platser där vi annars inte syns så ofta, dels att kombinera våra olika grenar.

Pontus Langendorf är musikproducent på Scenkonst Sörmland.

Scenkonst Sörmland, med bas i Munktellområdets vackra tegelfabriker i Eskilstuna, är ansvariga för att producera och stödja scenkonsten i regionen. De ordnar konserter, dansföreställningar, teater och filmevenemang. Dessutom stöttar de den fria konsten, ger vägledning och lånar ut utrustning bland mycket annat.

– Det var meningen att teater skulle finnas med men den grupp vi bjudit in från Marocco har inreseförbud så det fick vi hoppa över.

Pandemin påverkar fortfarande starkt. Pontus berättar att det blir en begränsad festival med max 100 besökare. Det serveras vatten och popcorn men langosvagn och glasskiosk blir det inte.

– Sen har vi inte kunnat utveckla samarbetet med kulturenheterna i kommunerna som vi vill heller. De har haft för mycket att göra under våren. Tanken var att de skulle kunna ordna egna inslag.

Yakumbé kommer att inviga Drakfestivalen, här ett klipp från Galärparken på Djurgården i Stockholm.

Det kanske kan ske nästa gång. Festivalen kommer att köras på tre platser, i Eskilstuna, Flen och Nyköping i år. Om resultatet blir lyckat kommer Drakfestivalen tillbaka, fast på andra platser.

– Men nu kör vi med streetdans, beatbox och animation. Det blir minikonserter, uppvisning och show men självklart också massor av möjligheter för de unga att prova på. Vi har bjudit in slagverkskollektivet Yakumbé och dansksvenska streetdans-gruppen Freestyle Phanatix, de kommer att både uppträda och ha workshop. Sen kommer vår egen Carin Granath att hålla i animations-workshop ihop med den unga filmskaparen Alvin Wedstedt från Eskilstuna.

Drakfestivalen bjuder på dans och beatbox med Freestyle Phanatix.

Även i år var det nära att pandemin besegrade Drakfestivalen, trots ett starkt program och allt fler utdelade vaccindoser.

– Restriktionerna är inte borta, verkligen inte. Men vi hade gått ut till skolorna och pratat med elever för att förbereda festivalen. Då blev det för viktigt att inte svika dem och ställa in.

För att förankra festivalen tog de kontakt med rektorer och fick komma ut och träffa elever.

– Vi ville veta vad de hade för idéer, så vi tog med dem på promenad kring de tänkta festivalområdena och hade ganska fria samtal om inramningen av det hela. Sen kändes det verkligen viktigt att hitta ett sätt att genomföra en festival inom restriktionerna. Nu är det snart dags och det kommer att bli fantastiskt!


Drakfestivalen går av stapeln i Långbergsparken i Eskilstuna den 10 augusti, på basketplanen vid Familjecentrum i Flen den 12 augusti och på gräsplanen vid Brandkärrsskolan i Nyköping den 14 augusti. Tiden för alla tre datum är 13:00 – 16:00 och inträdet är gratis. Program och detaljer finns på Scenkonst Sörmlands hemsida.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.