Barnen på Nynäs – sommarutställning

Den 28 juni invigs Barnen på Nynäs – en ny, interaktiv utställning vid Nynäs slott. I utställningen tas barn och deras vuxna med på en tidsresa, till livet på Nynäs gods för hundra år sedan.

– Vi har velat skapa en lekfull atmosfär som väcker nyfikenhet och kreativitet och ger en inblick i hur det var att vara barn på godset för 100 år sedan. Vi berättar om året och livet på godset utifrån fyra barn, berättar Amanda Creutzer, projektledare och producent för utställningen.

Utställningen börjar utomhus och fortsätter in i en vacker, 500 kvadratmeter stor, gammal ladugård. Här får besökarna gå i fyra fiktiva barns fotspår, prova på deras sysslor i nära kontakt med djur och natur. Det är Svens, Annas, Gunnars och Märtas vardag, lek och fantasi som skildras.

– Vi vill inspirera till ett hållbart liv genom att visa hur barnen på godset levde på 1920-talet, när godset till stor del var självförsörjande, säger Amanda Creutzer.

Barnen på Nynäs bjuds besökarna in till att lära och upptäcka. Här får barnen och deras medföljande vuxna till exempel titta på småkryp med förstoringsglas, stapla ved, öva på att skriva med skrivstil på ”svarta tavlan”, plocka ägg hos hönsen och leka affär i en handelsbod.

– Då handlade vardagslivet mycket om att ta vara på de resurser som fanns. Människor levde mer efter dygnets timmar och säsongens omställningar, man smakade och luktade på maten innan något kastades i onödan. På många sätt är samtiden väldigt annorlunda, men det finns också likheter och mycket att lära av hur människor levde för hundra år sedan, säger Susanna Harjula, intendent och verksamhetsansvarig på Nynäs slott.

Ett ljust äldre rum med träpaneler och gamla porträtt på väggarna.
Bild: www.nynasslott.se

Utställningen innehåller också inslag av spänning och fantasi. Här finns ett mörkt matförråd som det kan krävas mod att våga gå in i. Här finns ett torp, i vilket det berättas om både tomtar, troll och andra oknytt.

Barnen på Nynäs har byggts med fokus på återbruk och minimal miljöpåverkan. Väldigt lite av materialet i utställningen är nyproducerat. Det mesta är återvunnet från en tidigare utställning, inköpt begagnat eller skänkt av privatpersoner.

– Vi vill skicka ett stort tack till alla som uppmärksammade vårt upprop om föremål. Fantastiskt vilket gehör och så många sörmlänningar som generöst bidragit till att möjliggöra utställningen, säger Amanda Creutzer och fortsätter:

Utställningens öppettider

Till och med 25 juni: Lördagar och söndagar klockan 11–16.

26 juni till 13 augusti: Dagligen klockan 11–16.

19 augusti till 24 september: Lördagar och söndagar klockan 11–16.

Barnen på Nynäs kostar inget att besöka.

Hitta till utställningen

Nynäs slott och naturreservat är beläget vid den sörmländska östersjökusten ungefär mitt emellan Nyköping och Trosa, med drygt 30 kilometer åt vardera håll. Avståndet till Stockholm är cirka 90 kilometer. Från E4 är det skyltat mot Nynäs slott vid Tystberga-avfarten. Man kan också välja att åka den så kallade Utflyktsvägen, väg 219, mellan Vagnhärad och Nyköping.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.