//

”From the freezer to the oven to the table”

Handslagen majonnäs och nymald pesto i all ära, vardagens matlagning kräver ganska ofta andra grepp för att passa in i ett hektiskt schema. Men det betyder inte att allt handlar om färdigstekta köttbullar, potatis från glasburk eller frysta färdigrätter i förstärkt papperstallrik.

Ett ynka mellanslag skiljer snabb mat från snabbmat. Men de står ibland mycket långt ifrån varandra när det gäller smak och näringsinnehåll. Vi har valt att gå på jakt efter snabb mat. Att laga en rätt kan vara som danske stjärnspelaren Elkjær sa ”enkelt men inte lätt”. Det kan sägas vara vårt credo. En annan man med stjärnstatus, Jamie Oliver, påtalar ofta att frysta råvaror näringsmässigt ibland är bättre än färska. De har mognat till fullo och sedan blivit snabbt nedfrysta och är därför laddade med vitaminer och mineraler – även efter transporter – oavsett säsong.

Vi ger er här prov på enkel mat, men mat som sätter guldkant på vardagens rutiner: frukost, lunch, middag – repetera. Och med några få krukor på balkongen kan du skapa en kryddträdgård som hjälper till att höja rätterna ännu ett snäpp. För vem säger nej till handslagen majonnäs till måndagsburgaren? Den gör ju snabb mat till något du vill njuta långsamt.

Låt oss börja med krukorna. Är du en person som gillar långsiktighet och planering kan du plantera till exempel basilika, persilja, rucola, rosmarin, timjan och mynta på våren. Hela sommaren och en bra bit in på hösten kan du skörda lite varje dag. Tänk på att frysa in också så vintern och våren inte blir utan smak. Eller ta helt enkelt in krukorna, flera av örterna trivs inomhus. Är dina fingrar inte gröna går det bra att köpa plantor. Men mataffärens örtkrukor är hårt drivna och slokar strax. Relationen blir kort men intensiv kan man säga. Det finns dock sätt att bygga hållbara relationer även med dessa förmenta veckoflirtar. 

Basilikan verkar gilla att bli luggad lite grand varje dag. Den ger dig ständigt nya blad att mumsa på och att sätta smak med. Så testa att plocka lite och ofta. Och plocka toppskott, annars går den i blom och blir besk.

Rucola är (ett annat namn för) bladen från senapskål och senapskål är ett ogräs, det kommer du att märka på hur snabbt det växer och hur snabbt det sprider sig om det får chansen. Att odla i en stor men grund skål är alltså rätt bra.

Mynta är en fräsch bas för både varmt te och kalla såser.

Kanske du även vill ha kungsmynta? Det smakar fint på pizza och är betydligt mer känt som oregano – dessutom en fjärilsmagnet när den blommar.

Rosmarin ger en kick både till kyckling och grönsaker. Vi gillar den extra mycket i kombination med söta morötter.

Äter du mycket rött kött och mörka såser? Då blir nog timjan din favorit.

Något som är minst lika viktigt för smaken är smakbärare. Fett. Smör. Grädde. Olja. ”Buljong” av till exempel överblivet fett från tillagning av kyckling i ugn. Lägg några svinnsmarta sekunder på att återvinna denna tjocka gelatinösa nektar. Med den kan du fylla vår snabblagade sörmländska klassiker korngryn med fläsk med mustig smak.

Utan kolhydrater stannar hjärnan sägs det. Det sägs också att de bör vara långsamma. Kännarna odlar så klart egna gryn och gräs (många frön vi äter kommer från olika gräs) eller har potatis i en hink med jord på balkongen. De flesta köper. En del snabblagare kanske till och med betalar för färdig deg.

Så… detta ger oss färska örter, fett samt färdig deg i ena ringhörnan. I den andra har vi giganten ”äkta snabbmat”.

Rond 1: Pizza

Det är bekvämt att beställa pizza och i viss mån svinnsmart. Det blir inga råvaror och ingredienser kvar i ditt kylskåp. Smak- och näringsmässigt är det jämnt, ingredienserna ofta samma. Hämtpizzan spänner musklerna med att vara snabbt bakad i mycket het, dyr och äkta italiensk stenugn – ekonomiskt tycker vi dock att den hemmalagade vinner på uppercut (inte minst för att vår ugn inte kostar 180 000 kr, vilket inte riktigt hör till jämförelsen men ändå…). Svinnet då? Räknar man in det förlorar egentligen hemmapizzan även ekonomiskt (svinn: tomater för 24 kr, passerade tomater för 6 kr, basilika för 15 kr). Vi väljer att använda några av de ”överblivna” råvarorna i nästkommande ronder för att säkra ekonomisk segern – smart eller fusk? Vår pizza förlorar ändå på tid, den köpta är snyggare, den köpta är delikat och att stenugnsbaka gör skillnad både i frasighet och krämighet (och ger lätt sotade kanter). Att snåla och baka hemma berövar dig en smakupplevelse och mikroresan till Italien.      

A: Den ena googlar meny, ringer och beställer, betalar och hämtar.

B: Den andra sätter igång ugnen, ”kavlar ut” degen, gör en tomatsås med passerade tomater, skivar mozzarella, skivar tomater, plockar basilika.

A: Tid: 14,54 min Pris: 95 kr B: Tid: 21 min Pris: 51 kr (96 kr)

Rond 2: Hamburgare

Det är en skön upplevelse att laga hamburgare ”från grunden”. Vi får dock samma problem som med pizzan. Svinnet. Det blir burgare över. Det blir bröd över. Och gurka (vi fuskar vidare den till fish and chips-rätten). Hämtat från burgarbaren då? Trots köp via app och rabatt förlorar den ekonomiskt. Den vinner dock stort när det gäller sötpotatis-stripsen. De är krispiga och fint friterade. Hemmavarianten i ugn från fryst halvfabrikat sjunger inte samma stämma. De kraxar.

Man får en saftig burgare från baren. Inte så mycket mer. Vår egen variant har många fler ingredienser och känns därför fräschare. Båda smakar helt klart gott och är svåra att skilja när det gäller köttsmaken. Hemmavarianten erbjuder dock så många fler smaker. Är man bara intresserad av balanserad köttsmak vinner hemmavarianten inte. Men till halva priset på halva tiden kan man nog stå ut med en något mindre saftig biff.

A: Den ena googlar meny, laddar ned app, beställer, betalar och hämtar.

B: Den andra hackar lök, blandar med färs, värmer stekpanna, steker biff, skivar lök, hyvlar ost, skivar tomat, skivar gurka, slår en majonnäs, rostar bröd. Ugnssteker strips.

A: Tid: 39 min Pris: 115,20 kr B: Tid: 19,42 min Pris: 46,50 kr

Rond 3: Fish and chips

Vardagsräddaren fiskpinnar och potatismos i mer ursprunglig modell gjord på riktigt fisk – inte fisksmet. Vi valde att skiva sötpotatis och rosta. Och förlorade på det. Riktigt friterade ”chips” är frasigare. Stekt och ugnsrostat kan inte mäta sig med friterat vad gäller krispighet. Inte heller kan vi slå känslan i att få denna brittiska nationalklenod på en brittisk pub – oklassiskt serverad med gott om grönt. Priset kan hemmakocken dock utmana på allvar. Trots svinnet. Halva fiskblocket kan vi inte använda till något annat än att göra en portion till. Men gott är det och den hemmaslagna majonnäsen med rejäl syra från citron och sälta från finhackad gurka lyfter amatörvarianten. Vår ambition kostar dock tid. Handjagad majonnäs känns i armen och lägger på sju minuter. Curryremouladen är ljuvlig på puben så det blir en jämn fight. Men vi förlorar stort tidsmässigt, hur vi än räknar. Puben serverar oss på svårslagna fjorton minuter.

A: Den ena kollar meny, beställer, får in, betalar.

B: Den andra värmer ugn och stekpanna, skivar sötpotatis, skivar fryst fisk, dubbelpanerar, skivar gurka, slår en majonnäs.

A: Tid: 14,57 min Pris: 169 kr B: Tid: 27,41 min Pris: 39,50 kr (59,50 kr med hela fiskblocket)

Rond 4: Paj

Båda ser vackra ut men smaken och doften som kommer från den hemmalagade visar att den… faktiskt inte är så lätt att skilja från sin syster, som kommer direkt från källan (ett pajfabrikscafé). De tillhör definitivt samma familj. Släktingen från Nya Zeeland är frasig och smakrik och kallar sig kraftpaj. Ett perfekt litet paket, ”handmade” i fabrik, men allt annat än en munsbit – en portion räcker för hungriga – och låt er inte luras av utseendet; Det här är ingen liten lätt bakelse, det är en tung paj med kraftig smak. Men med tröjnummer 11, för snabbt får vi maten. Så snabbt att det inte går att jämföra. Vi har förlorat innan vi ens börjat. Pajen är redan bakad och fint varmhållen. Tar bara några sekunder att få. Vi provar att äta som på andra sidan jorden, handhållen, och på svenskt vis med bestick. Det smakar lika fint oavsett. Det blir som med pizza, du berövar dig en smakresa till andra sidan klotet och du berövar dig en stund med ”sörmländskt” mathantverk om du väljer hemmavarianten.        

A: Den ena tittar på meny. Beställer. Får in. Betalar

B: Den andra sätter igång ugnen, ”kavlar ut” degen, vispar ihop ägg och grädde, skivar grönsaker, tar en påse från frysen, plockar örter och hackar, river ost.

A: Tid: 10 sekunder Pris: 45 kr/paj B: Tid: 38,56 min Pris: 51 kr

Rond 5: Falafel

Kikärtor. Kör dem i en mixer med lite kryddor och mjöl och rulla till bollar. Eller så kan man köpa fryst färdigvariant på extrapris. Vi använder två stekpannor. En för brödet. Som vi inte heller bakar själva. Det är en liknande produkt. Den köpta ger oss en rulle gott mathantverk (vedeldad ugn är ett stort plus) med fräscha grönsaker – som i vår variant. Restaurang-rullen räcker dessutom till två; priset blir därför en aning missvisande. Vi använder lite av gurkorna från burken som vi köpte till hamburgaren och fish and chips-såsen. Med halvfabrikat är det lätt att laga hemma. Skillnaden i smak är inte stor – nyplockad persilja är piffigt. Med lite övning kan vi ta oss under 15 minuter (det lyckas vi inte med nu). Den här matchen blir väldigt jämn, rentav oavgjord.

A: Den ena kollar meny, beställer, får in, betalar.

B: Den andra värmer stekpannor, lägger på bröd och fryst falafel, skivar lök, gurka och tomat, sköljer sallad, rör ihop en sås med vitlök och persilja.

A: Tid: 14,09 min Pris: 85 kr B: Tid: 16,26 min Pris: 34,50 kr (54,50 kr med svinn)

Rond 6: Thai

Finns det något som doftar mer svenskt än thaimat? Pizzan var sena sextiotalets nya husmanskost, sedan kom kebaben – och med den kebabpizzan… så vi har numera pizza som är typiskt svensk, vi har kinamat i variant som är uppfunnen för svenska gommar, vi har thaimat som är så svag att en thailändare undrar vad hon tuggar på, vi äter taco på fredagar som har väldigt lite att göra med mexikanska ursprunget. Maten inte bara integreras den assimileras för kommersiella syften och tappar till stora delar bort särart och ursprung – som svensk thaimat. Och eftersom drömmen är att det ska vara lika billigt som i Thailand får svenska thaiboxningsfantaster ibland bikarbonatsmörat fläsk och andra märkligheter i sin papperslåda. Vi väljer att köpa från en restaurang och inte från en ombyggd husvagn. Oklart om det valet blir garant för genuina rätter (vissa vagnar är fantastiska matföretag med rak igenom äkta thailändare styrandes dragkulan). Vår hemmavariant är i alla fall väldigt svensk och försiktig med hettan. Vi når heller inte upp till den heta tillagningstemperatur som restaurangbrännare. Vilket borde ge viss påverkan på smaken. Ekonomiskt blir det en promenadseger för amatörwoken, trots svinn. Smakmässigt också faktiskt. Vår har större palett än soja och salt. Våra grönsaker ges spelrum att bjuda på sina smaksärarter. De är dock inte lika krispiga som de het-wokade. Att det tar precis över tjugo minuter att få maten på en nästan tom restaurang kanske borde fått oss att vända i dörren. De expedierar i och för sig tre hämtbeställningar samtidigt men ändå – puben grejar sin fiskrätt på under femton och den är nästan fullsatt. Falafelrullen är också klar på under en kvart. Likaså pizzan. Och definitivt pajen. Det som tar allra längst tid är hamburgaren. Den klockar in på nästan dubbla wok-tiden. Stor spridning kan således konstateras när det gäller såväl snabbmat som snabb mat.    

A: Den ena läser meny, beställer, får in, betalar.

B: Den andra värmer wok-panna, steker wok-mix, steker marinerat strimlat fläsk, strimlar hemmaodlad paprika som är starkare än vanlig, hackar vitlök, ingefära och koriander, kokar nudlar. 

A: Tid: 20,32 min Pris: 172 kr B: Tid: 16,37 min Pris: 37,75 (101,50 kr – två portioner plus svinn)

Vill du skaffa en egen örtagård? Här har du tre olika tipsvideor, som kan hjälpa dig komma igång. Efter en stadig middag vill du säkert avsluta med lite andlig spis, vad sägs om en trave snabbmatslitteratur?

Oksana Verkhola

Oksana Verkhola har studerat digital fotografi vid HDK Valand, Göteborg. Utbildad ekonom med ett förflutet som bland annat marknadschef och produktutvecklare under 14 år i Kiev, Ukraina. Oksana fotograferar eftersom hon söker ett språk som är lätt att förstå - oavsett modersmål.