//

Frisksport och långskeppstragedi

Trakten läser/lyssnar
Ormen Friske, fakta, Jack Werner, Albert Bonniers förlag, 2022.

Ormen Friske av Jack Werner är en fascinerande historia om ett nybyggt, svenskt vikingaskeppet som sommaren 1950 sätter segel med kurs mot ett krigshärjat Europa. Ombord finns femton unga frisksportande svenskar fostrade i linggymnastikens anda. Det blir tragedi, men vad hände?

I bakgrunden Kattegatt, några dagsseglatser från ön Helgoland.

Besättningsmännen misstänkliggjordes i efterhand för att vara svaga av sin vegetariska kost. Likadant misstänkliggjordes fartygskonstruktion som på sin höjd lämplig för en kryssning på Djurgårdsbrunnsviken i laber bris.
Eller hade de otur och och vilket skepp som helst skulle fått problem i den storm de råkade utför på Nordsjön a.k.a. Mordsjön?

Eller … så hamnade de i en strategisk bombövning av NATO-plan mot ön Helgoland och allt tystades ned eftersom det kalla kriget var under en av sina hetaste perioder med bland annat starten av Korea-kriget.

Om boken kan sägas att den är fascinerande, djuplodande, välskriven och grundad i god research. Som bonus ges mycket från tidsandan: Både ett krigstrött Europa, men också en käckt framtidsaspirerande och nästan överentusiastiskt frisksportande rörelse.

Ormen Friske till sjöss.

Ljudversionen passar särskilt bra för den som gillar radio/podd-dokumentärer. Jack Werner är för mig mest känd från Medierna på P1 och för att han gjort radiodokumentärer. Han är även något av en stjärna bland unga lyssnare till radions Creepypodden. Ljudboken känns kanske därför och inte oväntat som en välproducerad långdokumentär signerad Sveriges Radio. I Ludvig Josephssons lugna och välartikulerad inläsning blir upplevelsen nästan identisk med en högkvalitativ podd.

Kanske hade någon sjövan kunnat göra en översyn av uttryck som båtar som ”svänger“. Personlig reflektion om ”Mordsjön” är att varje hav är det värsta, liksom bergstopp eller skog; Östersjön, Skagerack, Annapurna-massivet, Åreskutan, en malaysisk djungel eller den lokala skogsdungen.
Jag har själv befunnit mig i många sorters natur och känner mig hemma där, men det behövs bara ett fåtal sammanfallande faktorer för att elementen och naturen ska bli en utmaning.


David Armini

Född 1973 i Göteborg, och uppvuxen i Tanzania och på Gotland. Yrkeslivet har varit som entreprenör och matematiker – åter i Göteborg – men också i Norge och Indien.