/

Nostalgins slaka lina

Vi bär alla på minnen och de utgör en lockelse. Nostalgi. Att minnas och känna och stanna kvar i det vi lämnat bakom oss, ibland är det svårt att låta bli.

Trakten ser 
Tor Cederman, utställning av bildkonst och skulptur i blandteknik, Galleri KIKK i Katrineholm.

Tor Cederman är konstnär, formgivare och scenograf, med rötterna i Värmland, numera med hemvist i Hälleforsnäs (åtminstone delvis). Han har ställt ut över hela landet och bjuder ofta på blandteknik, skulpturer och objekt som består av föremål ur en svensk landsbygd.

På Galleri KIKK möter vi tredimensionella tavlor där dymlingar och sågklingor samsas med kakformar och glänsande julgranskottar. På väggarna hänger också textila verk och tavlor i suggestiv papperscollage.

– Det handlar om balans, säger Tor under vernissagelördagen. Nostalgi är … problematiskt. Jag kan bli så trött av att höra åsikten att det var bättre förr. Vi måste få minnas, måste få känna av vår uppväxt och vår bakgrund. Men det måste också vara möjligt att vända blicken framåt.

Tor Cederman på Galleri KIKK.

De små men intensiva bilderna av nattliga sjöar kräver en stunds betraktande. På nära håll kan man ana papperstexturen som ger bilderna djup och genast placerar betraktaren vid sin egen sjö, i sitt eget minne.

– Nostalgi är en stark drivkraft i mitt konstnärliga skapande, men också en paradox; jag vill inte fastna i gamla minnen och bli sentimental. Jag vill vårda mina minnen och samtidigt begrava dem, för att komma framåt!!

Flera av verken har synts tidigare i Tors stora utställning ”Hemtamt”, som turnerat runt landet och bl.a. besökt Rydals museum. En stark inspiration i hans konstnärliga gärning är hans mormor.

– Mormors hantverksskicklighet var från början av nöden tvungen men blev med tiden en identitet. Hennes värld finns i mig och har präglat stora delar av mig och mitt konstnärskap.

Utställningen på Galleri KIKK i Katrineholm pågår till den 24 maj.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.